Stig Hammarstedt har tagit sig an uppgiften att välja ut bilderna till boken med en känsla av andakt. Han har gått igenom Enköpings-Postens negativarkiv från 1960-talet och vaskat fram en bildskatt.

– Normalt skriver en författare en text till en bok och illustrerar den sedan med bilder. Jag gjorde tvärtom, berättar författaren.

Det började med att Stig Hammarstedt mer eller mindre av en slump öppnade ett plåtskåp med negativ i tidningens arkiv. Den första bilden som han fick syn på var på artisten Lill-Babs när hon landade med en helikopter i samband med ett uppträdande på Korsängsskolan i oktober 1962. Sedan var han fast. Idén om att göra en bok av alla dessa fantastiska bilder var född.

Artikelbild

| Lill-Babs. En stjärna anländer som en riktig stjärna från skyn.

Från start till mål har det gått tre år. Men nu är boken klar och kommer att släppas på lördag på Gestbloms Bokhandel. Senare under lördagseftermiddagen öppnar även en utställning med bilderna och boken på Wallinska gården.

Stig har gått igenom och valt ut negativ, scannat och retuscherat bort repor och skador.

Han berättar att han har "luppat" 16 000 negativ. Sökandet ledde till slut till 340 bilder i boken. I stort sett alla är tagna av Enköpings-Postens fotografer, merparten med mellanformatskamera (till exempel Hasselblad).

Enköpings-Postens mest tongivande fotografer under 1960-talet var Bo Johansson, Pea Björklund, Lars Sandström och Lars Fahlén.

Artikelbild

| Vietnam. Kriget var ett hett ämne i första maj-demonstrationen 1967.

– Det är väldigt mycket människor och det går att identifiera 1 700 personer på bilderna. Men det var absolut inte meningen. Jag har valt bilder som jag tyckt om och det bara blev så att det blev så mycket människor.

Bilderna avslöjar tidens anda. 1960-talet var till exempel stilskolorna årtionde. Ett exempel på en bild från en sådan stilskola är när ungdomar från Fläkt utbildades att uppträda obesvärat och kultiverat i Bahcos kontorshus.

Artikelbild

| Ungdom. Mopeder och ungdomar utanför Bryggargården, en av två ungdomsgårdar i Enköping, i februari 1966.

Raggare, skönhetstävlingar, danstillställningar och popmusikens entré i Enköping är exempel på andra ämnen som återkommer på bilder i boken.

– Den bild som jag blev mest glad över att jag hittade var en som aldrig tidigare har varit publicerad på Jan Fridegård.

Artikelbild

| Författaren. Stig Hammarstedt på samma plats där Lars Fahlén tog bilden som pryder omslaget.

Enköpingsprofilerna Håkan Wall, Göran Lundberg, Mats Taxén, Leif Ahnlund och Örjan Englund har bidragit med fristående texter inom sina olika specialområden.

En rolig detalj i sammanhanget är en ständig gemensam nämnare på bilderna från diverse trafikolyckor.

Artikelbild

| Fridegård. Stadsbibliotekarie Thore Floderus i samspråk med Jan Fridegård. Den historiskt intresserade författaren besökte ett gatuarbete där murrester hittats.

– I nästan alla krockbilder var en Opel Kapitän inblandad, skrattar Stig Hammarstedt som funderar på hur det kunde komma sig att just den bilmodellen var en sådan olycksfågel.

Han har en särskild förhoppning när det gäller hur boken kan komma till användning.

– Jag hoppas att kommunen låter den ligga framme på till exempel demensboenden. Den kan väcka minnen och där tror jag faktiskt att den kan göra nytta.