För invånarna i Mälardalen ser annars en vit jul ut att vara en ouppnåelig dröm. Men det finns en garant för att drömmen om en vit jul ska bli uppfylld – i varje fall om man gillar att åka längdskidor. I Granåsens konstsnöspår i Bålsta finns nämligen den av många efterlängtade snön.

Det är tredje säsongen som Bålsta Skidklubb har en egen konstsnöanläggning med framdraget vatten och snökanoner i Granåsens elljusspår. Innan dess hade skidklubben under två vintrar hyrt en snökanon av Bålsta Alpin, som håller till nästgårds i Teknikbacken, lagt ut snö på parkeringen och schaktat ut snön i spåret med hjullastare och traktor.

Hittills efter den här vinterns snöläggning har delar av elljusspåret varit åkbara på skidor. Det har handlat om att åka en bit på spåret för att sedan vända och åka tillbaka.

Artikelbild

| Vinter. På Granåsen är det vit vinter tack vare snökanonerna. Pistmaskinen packar konstsnön.

Men på onsdagsmorgonen, efter snötillverkning under tisdagen och en insats av snövakter som har hjälpt till att passa snökanonerna, kunde Leif Svanberg öppna 750-metersspåret. Det är inte ett helt varv runt elljusspåret, som är två kilometer långt, men delar av ett varv där man genar över vid Kvarnkojan.

Efter att ha lagt ut nyheten på skidspår.se på förmiddagen så räknade han med en stor anstormning av skidsugna från Stockholm och övriga Mälardalen. Inget liknande finns i området.

– Nu kommer det att explodera med besökare, säger han.

– Det blir mycket roligare än att vända. Nu blir det utförs- och uppförsbacke också, förklarar han skillnaden mot hur det har varit tidigare den här vintern på Granåsen.

Artikelbild

| Vit jul. I Bålsta och i konstsnöspåret finns snön.

Det är två klassiska spår dragna längs 750-metersvarvet. Snötäcket är allt från 70 centimeter där det är som tjockast till 10 centimeter på tunnare partier.

Även om blidväder kom in över Bålsta under onsdagen ser Leif Svanberg ingen som helst fara för fortsatt skidåkning denna vinter.

Artikelbild

| Vändning. Här var det dags att vända i måndags. Nu kan åkaren fortsätta och åka runt.

– Det går det inte hål på. 30 centimeter konstsnö är som 120 centimeter packad natursnö, säger han.

Så fort temperaturen sjunker ner till minus 1-2 grader står skidklubben redo och tillverkar mer snö.

Leif Svanberg räknar med åkbara skidspår på Granåsen till mitten av april.

Skidklubben tar ut spåravgifter för alla som är 20 år och äldre. Ett dagkort kostar 80 kronor. Det går att betala dagkort i en automat vid spåret alternativt swisha eller sms:a betalning.