På sportlovet ska man enligt tradition utöva friluftsaktiviteter i den friska luften, och det är exakt detta som sker i Skattmansöbacken utanför Enköping denna vecka. Skidbacken är 500 meter lång och har en fallhöjd på 52 meter.

Majoriteten av de som befinner sig i backen åker skidor, men det finns också några snowboardåkare. Mer eller mindre avancerad slalom utövas, och i vissa fall improviserat störtlopp – speciellt av de yngre åkarna.

Om man inte vågar eller har möjlighet att åka skidor går det även att åka pulka i pulkabacken. Treåriga Nelly Kling åker nedför backen på en snowracer i en faslig fart tillsammans med pappa Niklas, till Nellys stora glädje.

Artikelbild

| Får man inte åka skidor får snowracer duga. Nelly Kling trivs bredvid pappa Niklas.

– Vi brukar annars åka skidor ett par gånger om året, men inte i dag, säger Niklas Kling.

Det var tänkt att dottern skulle få åka skidor, men det var lite för isigt så hon fick nöja sig med pulkaåkning. Vilket Nelly Kling verkade nöjd med:

– Det är kul att åka med pappa, då går det så snabbt, säger hon.

I pulkabacken åker också fyraåriga Alexander Gauffin skidor i en sele med mamma Linda i släptåg.

Artikelbild

| Niklas Kling tillsammans med dottern Nelly Kling.

– Det är kul att åka, det går fort, säger Alexander Gauffin.

– Vi brukar komma hit några gånger per säsong och vi använder selen så att han ska kunna följa med i den stora backen, säger mamma Linda Gauffin.

Artikelbild

| Wilhelm Victor påväg ned för backen.

Vanligtvis har Skattmansöbacken enbart öppet under helgerna, men på sportlovet är det extra öppet. Den stora liften är tillfälligt trasig denna dag, därmed finns enbart den kortare varianten att tillgå. Den stora ska dock lagas, lovar Sören Sigfridsson, som jobbar med uthyrning av skidutrustning.

Han uppskattar att 50 personer är i backen denna dag. Överraskande många, enligt honom, eftersom väderförutsättningarna kunde vara bättre än dagens fem plusgrader och delvis mulna himmel.

Artikelbild

| Linda Gauffin tillsammans med sonen Alexander Guffin, som övade på att åka skidor.

Familjen Victor från Grillby susar ned för skidbacken: åttaåriga Vilja och sjuåriga Willhelm, tillsammans med mamma Susanne Victor.

– Vi har varit här nästan hela dagen och det är fantastiskt kul att backen finns så nära, det är perfekt för barnen att få lära sig att åka skidor, säger Susanne Victor.

– Det är kul att åka eftersom det går snabbt nedför och så finns det hopp, konstaterar Wilhelm Victor och får medhåll av sin syster.

anders.nilsson1@unt.se