Dansledaren Agneta Södersten har uppträtt sedan 1960-talet.

– Det är glädjen som gör att man fortsätter. Något händer när många samlas i grupp och dansar, ju fler desto roligare, säger hon.

Tidningen träffar henne och ett tiotal andra dansare vid omvårdnadsboendet Kungsgården på Gröngarn på onsdagen. Midsommarfirandet är redan i full gång. När tekniska problem gör att musikanläggningren inte fungerar löser de rutinerade dansarna ledda av Agneta Södersten dansandet ändå.

Artikelbild

| Enköpings folkdansgille bjuder upp till dans.

De ser en renässans för intresset och hänvisar bland annat till att dansbandsveckan i Malung i mitten av juli för första gången har kurser i gammeldans.

På midsommarafton uppträder de 19 dansarna i Enköpings folkdansgille, tolv kvinnor och sju män, på Härledgården (start klockan 13.30), vid Härkeberga Kaplansgård (13.00), vid Åsenstugan (13.00) och gillet avslutar på Sommarro i Bredsand (14.00).

Det stora midsommarfirandet vid Åsenstugan, med Euqmenia Enköping som huvudarrangör, gjorde comeback i fjol efter ett års uppehåll.

Här är några andra platser med traditionellt firande: Midsommarfirande vid Altuna hembygdsgård (13.30), Borgvallen i Hummelsta (11.00), Anna Lindhs park i Grillby (13.00), Husby-Sjutolftsgården (13.00), Frösthults bygdegård, Veckholms gamla prästgård (13.30) och Skokloster (12.00). Motorkafé Macken och Stenhuset i Håbo bjuder in till traditionellt midsommarfirande på den stora gräsplanen vid Skokloster slott.