Sjuåriga Alwa Forsell var ett av alla barn som med sina familjer tog skrindan mellan kaféet vid föreningsgården och marknadsområdet. Hon ser skräckslaget förtjust ut när skrindan hoppar och far på den gropiga vägen. Kusin Oliver, ett år, sitter tryggt i sin vagn bredvid.

– Det är lite av en tradition att åka på Härnevi bymarknad, vi ska handla, fika, kolla på traktorerna och ponnyridningen, säger Caroline Lille som håller fast Alwa stadigt i sitt knä under åkturen.

Redan när marknadsgatan officiellt öppnade klockan elva var besökare på plats, både vid kaféet och vid marknaden. Inne i föreningsgårdens kök har verksamheten varit igång sedan många timmar. Här ska närmare 500 mackor göras iordning och tjejerna från Härnevi damlag har fullt upp med att skiva ägg och sortera sallad.

Artikelbild

| I köket breds det mackor i omgångar. Angelica ”Norris” Norrgården, Linn Karlsson, Ebba Ehlén och Mia Berggren från Härnevi damlag hjälps åt.

– Det här är jättekul. Jag är uppvuxen i Jämtland och hemma i föreningslivet, säger Mia Berggren som är relativt nyinflyttad på orten.

– Att göra saker tillsammans, det är mycket värt, då trivs man, konstaterar Angelica ”Norris” Norrgården och visar Linn Karlsson hur ansjovisen ska ligga på äggmackorna.

Ansvarig för kaféet, för första året, är Anna-Lotta Andersson. Hon är lugn trots att köerna av kaffesugna besökare kommer att ringla över gårdsplanen om någon timme.

– De flesta funktionärer är vana och vet vad som behöver göras, säger hon och tilläggar att allt fikabröd är hembakat, av boende på bygden.

Artikelbild

| Tvååriga Engla Löfstrand tog en tur på ponnyn, stödd av mormor Gunilla Johansson och storasyster Fanny som hejade på bredvid.

Just det ideella arbetet och den berömda ”Härneviandan” är det som får snurr på marknaden och gör att allt verkar så lätt, trots att marknaden består av 80-talet utställare och besöks av närmare 5 000 personer.

– Det är omkring 120 funktionärer från fem föreningar som arbetar ideellt med marknaden. Och vi försöker alltid dra med nyinflyttade i verksamheten i byn, säger Sandra Mattsson, ordförande i Härnevi Hembygdsförening som arrangerat marknaden sedan år 2001.

Artikelbild

| Marknadsgatan i Rotbrunna fylldes snabbt med besökare när marknaden öppnade vid elvatiden på säöndagsförmiddagen.

Programmet under marknadsdagen omfattar mer än försäljning vid marknadsstånden. Vid kyrkan uppträdde dansgruppen Street feet samt en trubadur, museet vid kyrkan höll öppet och vid marknadsområdet i Rotbrunna var det traditionell kortege och uppvisning av veterantraktorer.

Axel Lundholm från Svenska Fergusonklubben Grålle i Västmanland visade upp ett mindre tröskverk. Många intresserade samlades kring tröskan och passade på att fota och filma den gamla maskinen.

Artikelbild

| Alwa Forsell, Caroline Lille och Nils Forsell tog traktorskrindan från föreningsgården till marknadsområdet.

– Det är första året vi kunde ha med en tröska, tidigare har de varit för stora men nu fick Axel tag på en mindre. Det är populärt med de gamla maskinerna och vi använder dem även, från sådd till skörd, berättar Emma Hermansson, sekreterare i föreningen.

Inte långt därifrån osar det gott från grillen där Clas Eningsjö och Håkan Fredriksson grillar hamburgare. De verkar trivas fint i värmen och stekoset.

Artikelbild

| ”Marknaden är en grej man gärna vill vara med på” tyckte Håkan Fredriksson och Clas Eningsjö som grillade över 800 hamburgare under dagen.

– Vi kommer nog grilla 850 hamburgare idag, sen är de slut, konstaterar Clas.