Regnet strilar ner när EP kommer på besök hos de sex getterna i Torsvi söder om Enköping. Misstänksamt kikar de ut ur sina tält där de tagit skydd för vätan, getter gillar inte regn.

I flera år bodde Tuborg och hans flock på en gård på Värmdö där kommunen drev arbetsträning. Men verksamheten trappades ned och ingen kunde ta hand om getterna.

– Jag läste om getterna i tidningen och tänkte att de kunde ha en funktion här, säger Mattias Sjöberg, ordförande i föreningen Aktiva Synskadade som driver Mälargårdarna i Torsvi.

Artikelbild

| "Djur har en lugnande effekt och barnen tycker det är kul att klappa på dem", säger Mattias Sjöberg som matar getterna tillsammans med Angelina Elmström.

Så efter några turer med Jordbruksverket för att få rätt märkning på getterna kunde djuren för några veckor sedan flytta till Mälargårdarna.

Där ska de göra nytta, som landskapsvårdare och som sällskap till de barn och ungdomar som deltar i föreningens verksamheter.

– Djur har en lugnande effekt och barnen tycker det är kul att klappa på dem, säger Mattias Sjöberg.

Systrarna Angelina och Linnea Elmström mutar getterna med hårt bröd. Nådigt kommer djuren ut ur sina tält för att kalasa på brödskivorna. Angelina är synskadad och stryker försiktigt en av de största getterna över ryggen.

Artikelbild

| De sex getterna skulle avlivas när ingen kunde ta hand om dem men fick ett nytt liv hos synskadade barn och ungdomar utanför Enköping.

Gethagen är stor och var tidigare igenväxt mark. På några veckor har getterna effektivt betat bort all sly.

– Vi ska utöka hagen så getterna får beta av området ner mot Mälaren, säger Mattias Sjöberg och visar på gångstigen som går ner mot sjön och den andra lägergården. Promenadvägen är markerad med rep och stockar längs kanterna för att de synskadade lätt ska kunna gå mellan husen.

Artikelbild

| Syskonen Angelina och Linnea Elmström hälsar på hos getterna som låter sig mutas med knäckebröd och äpplen.

Föreningen Aktiva synskadade har en omfattande verksamhet vid lägergårdarna i Torsvi. Det är en viktig mötesplats och här hålls olika arrangemang, som hajkhelger, musik- och bakhelger, familjehelger och olika sportaktiviteter som exempelvis showdown, en racketsport för synskadade.

– Här kan deltagarna vistas på lika villkor och umgås med andra synskadade. Skolan idag är integrerad och som synskadad är det inte alltid lätt att hänga med de andra, säger Mattias som till vardags arbetar som lärare.

Artikelbild

| "Getterna har betat av terrängen väldigt effektivt" konstaterar Mattias Sjöberg, ordförande i föreningen Aktiva synskadade.

De ideella arbetsinsatserna i föreningen är stora.

– Det är det som är styrkan med föreningen, inte minst när vi skulle flytta gethuset, säger Mattias Sjöberg med ett leende och visar upp getternas vinterhus som man monterat ned och satt upp bräda för bräda, för att Tuborg och hans vänner skulle få ett fortsatt liv - i Torsvi.