Att Sjöstedt skulle ta beslutet att ge klartecken för Stefan Löfven som statsminister var inte självklart för medlemmarna i vänsterpartiet. Britta Dalved, förstanamn för vänsterpartiet i Enköping, menar att ilskan inom partiet varit stor, möjligheten till extraval alltid funnits och att vänsterpartiet troligen inte skulle ha varit det parti som tappat väljare vid ett nyval.

– Men jag tycker Jonas jobbat på bra under de här dygnen. Han har fått Löfven att säga att han inte jämställer vänsterpartiet och sverigedemokraterna. Han har också med största säkerhet säkrat arbetsrätten och att det inte blir marknadshyror. Löfven uttryckte också att de reformer vänsterpartiet varit med om att genomföra varit bra. Då får vi också tro på att han värnar om dem, säger Britta Dalved.

Vad som händer nu får man avvakta med att se.

Artikelbild

| Charlotta Bjälkebring Carlsson, gruppledare för vänsterpartiet i Bålsta.

­– Vänsterpartiet arbetar vidare med kraft och med öppna ögon inför det som händer i riksdagen. Vi vill ha inflytande, säger Britta Dalved.

Charlotta Bjälkebring Carlsson, gruppledare för vänsterpartiet i Bålsta, är inte nöjd med uppgörelsen.

– Givetvis inte, det är sorgligt att socialdemokraterna förlorat sin ideologiska kompass, säger hon.

Var beskedet väntat?

– Det var som att singla slant mellan pest och kolera.

Tror du att ni kommer att få politiskt inflytande under mandatperioden?

– Gemensamt med fackföreningsrörelsen, hyresgästföreningen, miljö organisationer och organisationer engagerade i folkrättsfrågor kommer vi driva politiken åt vänster och i nästa val kommer vi öka procentuellt, säger Charlotta Bjälkebring Carlsson.