Det var vid midnatt under natten till tisdagen som väktaren Johan Spjuth under sin rondering kring det brandhärjade huset på Kärrhöksgränd fick höra två personer som ropade till honom och påkallade hans uppmärksamhet. De två hade hört en katt som jamade från byggnaden.

– Jag frågade varifrån de hört jamandet och vi kunde då lokalisera katten, berättar Johan Spjuth.

 – Det visade sig att katten var ute på balkongen till en lägenhet, fortsätter han.

Artikelbild

| Chloe mår efter omständigheterna bra efter sitt äventyr.

Johan letade en stund efter en kattlåda eller liknande i lägenheten för att transportera katten i. Djuret var väldigt skärrat och han var osäker på om han skulle kunna bära den i sina armar utan att bli riven och biten.

När Johan sedan gick ut för att dricka lite vatten, det var väldigt varmt i lägenheten, smet katten ut efter honom utan att han först märkte det.

Sedan började han leta efter katten runt omkring huset i nattmörkret.

– Jag är djurvän och ville inte ge upp. Till slut hittade jag den sittande under ett stuprör. Jag såg hur ögonen lyste i mörkret, berättar väktaren.

Artikelbild

| Eftersom Johan Spjuth är djurvän ville han inte ge upp sökandet efter katten.

– Jag gick sakta fram till katten och hälsade på den. Då la den tassarna på min tröja så att jag fick lyfta upp den. Den var svag. Det hade varit jättevarmt för den, fortsätter han.

Efter att han hade fått tag på katten kontaktade han dem som bor i den evakuerade lägenheten. Det var kattens ägare, som var jättetacksamma och omedelbart kom och hämtade sitt saknade husdjur.

– Det är helt underbart, tycker han om att ha fått vara med om en händelse av det här slaget.

Johan Spjuth räknar med att det tog ungefär en timme från att han blev uppmärksammad om jamandet tills ägarna hade fått katten tillbaka.

Katten heter Chloe och var efterlyst på Facebook. Ägaren, som vill vara anonym, berättar om hur de sprang ut när de larmades om branden i huset. De försökte få med sig Chloe, men hon hoppade undan och gömde sig.

– Brandmännen har också varit inne i lägenheten och letat efter henne, men hon hade tydligen gömt sig ute på balkongen, berättar ägaren.

– Hon har säkert legat hyfsat skyddad på balkongen. Det har inte heller brunnit något i lägenheten, säger han.

 Nu har såväl Chloe som hennes ägare tak över huvudet efter branden och den påtvingade evakueringen från deras hem.

– Så vitt vi vet mår hon bra. Hon är sotig och trött, men efter omständigheterna mår hon bra, berättar ägaren.