Det var lajvdag (levande rollspel) för alla konfirmander i Enköpings pastorat under lördagen och drygt 80 ungdomar tog centrum i besittning, med lek, sång och korvgillning.

– Det är femte året som vi kör lajv och vi inledde med gudstjänst i kyrkan, säger Lotta Nyberg, församlingsassistent i Tillinge som grillade korv till hungriga lajvdeltagare på Stora torget.

I lajvet skulle förrymda slavar (konfirmander) samla namnunderskrifter från bibliska personer på ett slavbrev. De bibliska figurerna fanns på olika platser i centrum, bland annat stod Josef och Maria vid Skatteverket, evangelisterna Lukas och Matteus vid biblioteket, lärljungarna vid Fisktorget och systrarna Marta och Maria på café Systrar två.

Artikelbild

| Konfirmanderna i Enköpings pastorat intog centrum med levande rollspel på lördagen där romare jagade slavar.

– Det lag som först fått alla underskrifter vinner, berättar Maria Lund, präst i Enköpings församling som tillsammans med församlingsassistent Maria Samuelsson figurerade som Maria Magdalena och Johannes vid scenen i Skolparken.

Men det var inte bara för slavarna att leta rätt på de bibliska personerna på stan. Ondsinta romare (ungdomsledare) jagade dem och de som fångades in placerades i fängelsehålan på Stora torget där de måste sjunga en sång för att bli frisläppta.

Springande ungdomar sågs på gatorna över hela stan, nöjdast var förra årets konfirmander, som var romare och i år fick jaga istället för att bli jagade.

– Det är jättekul, vi lyckades fånga tolv grupper med slavar, säger en nöjd Cevin Cimmini som tillsammans med William Grahn snabbt löpte längs gatorna i jakten på slavar.

Artikelbild

| William Grahn och Cevin Cimmini, framgångsrika romare som fångade hela tolv lag med slavar.

Lajvet avslutades på torget med korvgrillning och sånglek till många förbipasserandes glädje.