Åtminstone har det blivit så de senaste 25 åren berättar Annika Söderström och Susanne Persson som tidningen träffar på marknadsgatan vid bron över Örsundaån.

Säljaren, knallen Peter Moscicki, är också en troget återkommande gäst i det samhälle och den bygd som Jacke Sjödin inför storpublik från scenen senare skaldade paradisiska rader om.

– Det här är min fasta plats i världen, det är nog trettonde gången jag är här, säger Moscicki.

Artikelbild

| Annika Söderström och Susanne Persson från Uppsala fyndar i Örsundsbro.

Men de slår inte Örsundsbrobon Gun Velin, som nog tror att hon har varit på Mickelsmässmarknaden alla 43 åren.

Hon är en tidig morgonköpare av två Bärstaklämmor hos Sabina Deaconescu, som säljer för Lagunda Hembygdsförening och Mosta vävstuga, ett av flera försäljningsställen för den lokala läckerheten med stekt fläsk i bröd med tillbehör.

– Numera är det Lions som har rättigheterna till klämman, ett kännetecken för Mickelsmäss, berättar säljaren Mats Karlsson.

Marknadsgeneralen Mats Marklund uppskattar antalet knallar till 250, ungefär som tidigare, men tror att besöksantalet kan vara något fler än normalt.

Artikelbild

| Sabina Deaconescu fixar Bärstaklämmor.

Utställningen i Tingshuset lockar.

– Kul att måla inför publik, man får mycket feedback och många kommentarer. Jag gjorde det första gången på kulturnatten i Uppsala för ett par år sedan, nu är det tredje eller fjärde gången, säger konstnären Matilda Enqvist, med titeln formgivare och skrothandlare på vistkortet.

Artikelbild

| Stadgar tältet. Veronica Åberg och Magnus Roos har sin korvtillverkning av kycklingkött i Markaryd

Fler bilder på eposten.se och unt.se