Kubbturneringen i Fjärdhundra avgjordes för tredje året på lördagen. 2016 var 27 lag med. Förra året deltog 24 lag.

I år ställde 22 lag upp på Mellevi IP. Med max fem personer i varje lag och ett ungefärligt genomsnitt på fyra tävlande per lag så får man det till 88 spelare. Lägg till det den entusiastiska publiken som var på plats för att heja fram sina favoritlag.

Alla åldrar är med och tävlar. Deltagarna kommer inte bara från Fjärdhundra, utan Enköping, Västerås, Sala, med flera orter, har kubbspelare på plats.

Artikelbild

| Se sån stil han har när pinnen kastas.

Midsommarkubben arrangeras av paret Emelie Hovind och Jonas Larsson. Idén fick de en midsommardag då det inte hände särskilt mycket och de önskade att det hade varit roligare.

– Det var en midsommardag. Vi satt och sa till varandra att vi bara måste hitta på någonting, berättar Emelie Hovind.

Den som har spelat kubb mot nya motståndare känner kanske igen det där med att regler och regeltolkningar kan variera kraftigt. Det är med andra ord viktigt att vara överens om reglerna innan första pinnen kastas.

Under Midsommarkubben ligger lappar med regler vid varje spelplan. En halvtimme före första matcherna hölls ett gemensamt spelarmöte.

Artikelbild

| Titelförsvararna Team Shaolin.

– Vi har lärt oss genom åren att det inte får vara för krångligt, berättar Jonas Larsson.

I Fjärdhundra spelas matcherna på tid. Inom loppet av 20 minuter ger varje nerslagen kubb en poäng. Vunnen match ger tre poäng.

Artikelbild

| Ännu en kubb nere för räkning efter kast av Team Shaolin.

Team Shaolin var stora favoriter inför tredje upplagan av Midsommarkubben. Laget har nämligen vunnit de två tidigare turneringarna.

Favoriterna infriade förväntningarna, vann och kammade därmed hem vandringspriset efter tre turneringsvinster.