Enköpings kommun har länge kämpat för att få en turistväg med brunvit skyltning. Men kraven är höga. Attraktionerna längs med vägen ska vara i det närmaste unika, dessutom ska vägen vara lättframkomlig och den ska fungera som en alternativ väg till en annan möjlig rutt.

Enköping fick först nej på sin ansökan men överklagade då till regeringen som sade ja.
- Tanken med en turistväg är att man ska kunna ta en avstickare för att få ett mervärde med resan och upptäcka det unika som faktiskt finns längs med vägen. Det är jätteroligt att vi har fått till det här nu, det har varit en lång process, säger Malena Sattar, informatör på Enköpings kommun.

Enköpings kommun betonar att Drömparken är en av världens mest moderna parker, Grönsöö slott är en av de mest intakta kulturmiljöerna från Sveriges stormaktstid och i Boglösa hällristningsområde finns Upplands största hällristning.

Vägen är skyltad med den speciella brunvita blomman som markerar turistvägarna. Skyltar har bland annat satts upp vid Grillbyavfarten från E18 och vid Västeråsinfarten mot Enköping. Längs vägen finns förutom de nämnda sevärdheterna även kaféer, museer, gallerier och gårdsbutiker.

Vid invigningen på tisdagen deltog förutom Enköpings kommunalråd Anna Wiklund (M) även Einar Schuch, vägdirektör vid Vägverket Region Mälardalen.