Namnge fem olika röda äpplen? Eller fem olika potatissorter? Det var på råvarukunskap som han gick bet under finalen förra året. Då kom han femma.

– Det är svårt att se skillnad på fem röda äpplen som alla ser likadana ut. Dessutom blev jag stressad av tävlingsmomentet. Det hjälpte inte heller, säger Lars Niklasson.

I år ska han inte upprepa misstaget.

– Under året har jag tränat på det här tävlingsmomementet hur många gånger som helst så det ska nog gå bra.

Att ta sig till final i den prestigefyllda tävlingen är en lång process. I maj skickade Lars Niklasson först in bild och recept på en maträtt.

– Där fick jag högst betyg av alla inskickade bidrag, säger Lars Niklasson och berättar att maträtten bestod av lamm, gulbetor och grönsparris.

Av cirka hundra inskickade bidrag valdes 24 kockar ut att genomföra ett två-dagars kval i juni. Efter första dagen sållades åtta personer bort och nu är det åtta finalister kvar i finalen som går av stapeln den 12:e och 13:e september. Allt Lars Niklasson vet om finalen är att han ska laga en korvrätt.

– Jag har gjort mycket korv de sista veckorna, skrattar han och förklarar att han trots allt känner sig rätt lugn.

– Jag får alltid höga betyg på min mat och vet att den är god och smakrik. Det ska jag fortsätta med.

En vinst i finalen skulle betyda oerhört mycket.

– Det ger mig en språngbräda till en framgångsrik karriär, säger Lars Niklasson som jobbar på restaurang Lilla Ego i Stockholm till vardags.