I sommar medverkar galleriet i flera begivenheter. Först ut är deltagande i Tusen trädgårdar 1 juli. Det arrangeras av Trädgårdsriket, Studiefrämjandet riksförbundet och Riksförbundet svensk trädgård.

Samma dag invigs galleriets första sommarutställning som förstås har blomster som tema. Den heter Vallmo, visar akvareller och keramik och pågår till slutet av juli lördag och söndag.

– Jag tycker om vallmo, men odlar inte den vanliga orange-färgade. I min trädgård finns varianter från rosa till nästan svart. Det är troligen en ”fraternisering” mellan en vallmosort, som jag frösådde ur en frökapsel jag fick på min 50-årsdag, och en mörklila, nästan svart pionvallmo, som heter The back piony. Min variant skulle man kanske kunna kalla Karleby-varianten, skrattar Gunilla.

Artikelbild

| Den 28 juli medverkar galleriet i trädgårdsrundan Tuva & Täppa och inviger utställningen Flora samma dag. Här ett av alstren före bränning.

Galleriet deltar också i trädgårdsrundan Tuva & Täppa den 28 juli. Även då passar Gunilla på att visa keramik i galleriet. Den här gången är det kursdeltagare i hennes keramikkurser Liselott Pärlefors, Irene Östensson, Christina Sandberg, Lisa Frisk Mellberg, Kerstin Björklund, Maria Olander och Inger Edlund som visar upp sina alster på temat Flora, som handlar om trädgård och pågår lördag och söndag till den 26 augusti. Under utställningsperioderna är kaffeserveringen öppen.

Galleriet i Karleby byggdes för att Gunilla skulle ha en plats för egna akvarell-utställningar, men också för inbjudna. När man hittade röd tegellera vid grundgrävningen vaknade Gunillas gamla keramikintresse och blev startskottet till egen keramiktillverkning och senare kursverksamhet – numera dock i annan lera.

Trädgårdsintresset kom litet senare. Efter fem, sex år. Gunilla fick växter av vänner och bekanta och vissa av dem växte alldeles för vilt. Nu har Gunilla börjat plocka bort och renodla ytor och arbetar med att skapa rum med speciell inriktning till exempel Kaktusrummet och Örtagården.

– Jag var en glad amatör och inte så bevandrad i trädgårdskonst trots att jag haft trädgårdsmästare i släkten. Men man lär sig, säger Gunilla som liksom alla andra trädgårdsägare haft det tufft med torkan i år.

Artikelbild

| Det har varit tufft för trädgårdarna i år på grund av värmen. Men den här busken har klarat sig bra.

– Rosor och klematis har klarat sig bäst, säger Gunilla, 20-årsfirande gallerist i Karleby Simtuna, som i sommar öppnar två trädgårdsinspirerade utställningar.