Familjevisningarna med djurtema har blivit en populär tradition under sportlovshelgerna vid Skoklosters slott.

Eftersom de adliga och kungliga familjerna förr i tiden var mycket förtjusta i att hålla djur av alla de slag finns det många anekdoter att berätta för Petter Inedahl, intendent vid Skokloster slott, som ledde en av de välbesökta visningarna under lördagen.

En lite kortare visning än normalt eftersom det varken finns värme eller elektricitet i slottet. Visningen genom de mäktiga salarna gick i ficklampans sken.

Artikelbild

| Steira Mogelid, Ted och Ellinor Fredin åkte från Täby till Skokloster med bland annat pappa Erik Fredin, Malin Holgersson och Amanda Mogelid.

– Man viste nog inte alltid hur djuren såg ut när man avbildade dem, krokodilen där ser mer ut som en gädda på fyra ben, konstaterar Petter Inedahl när man gör stopp i den storslagna Kungssalen där de fyra världsdelarna Amerika, Asien, Afrika och Europa finns avbildade i symboler i taket.

De kungliga kamelerna som Karl XI tog med hem till Sverige, historien om pigan som revs ihjäl av drottningens leopard och de små aporna som fick specialsydda fårskinnspälsar, spännande historier som bevarats tack vare de slottsräkenskaper som finns kvar.

– Det finns inget slott som Skokloster i hela världen, inget som har allt kvar, inredning och vardagsföremål från 1600- och 1700-talen, säger Petter Inedahl.

Efter slottsvisningen kunde man gå tipspromenad, klä ut sig i barockkläder eller pyssla. Många sökte sig till kaféet där nygräddade våfflor lockade.

Artikelbild

| Den ofullbordade salen med 325 kvadratmeter golvyta och högt i tak, imponerar på besökarna.

– Jag ville göra en kulturell utflykt och vi var på tornerspel här när vi var små, säger Malin Holgersson som åkt till Skokloster från Stockholm tillsammans med släkt och vänner.

– Det är mäktigt och jättevackert, konstaterar Amanda Mogelid.

Artikelbild

| Den uppstoppade hästen faschinerar och är lite läskig. Benen finns kvar inne i den.

Barnen Ellinor och Ted Fredin och Steira Mogelid gillade slottsvisningen.

– Allting var kul, men jag tycker att vapenrummet var bäst, det var så fint där, säger Steira.