Enligt åtalet ska mannen ha knuffat en polis på ett sådant sätt att denne har fått smärta i bröstet, trots att polisen bar skyddsväst. Vid samma tillfälle ska mannen enligt åtalet ha hotat polisen och dennes kollega med att upprepande gånger säga att han ska skjuta och döda de båda poliserna. Händelsen ägde rum i juli under förra året i Enköping. Mannen nekar till brott men erkänner att han har haft en konflikt med polisen.

Åklagaren skriver i åtaletet att mannen samma månad ska ha gjort våldsamt motstånd när han blivit bortförd av polis. Mannen har krängt med kroppen för att förhindra ett ingripande. Vid samma tillfälle ska mannen, även denna gång, upprepande gånger ha hotat med att döda en polis. Mannen ska även ha haft på sig narkotika när han greps.

Mannen är dessutom åtalad för hemfridsbrott och misshandel från november 2017. Han ska då ha trängt sig in i ett hus och enligt uppgift börjat slå de boende i huset, en man och en kvinna, trots att de bad honom lämna bostaden. Det ledde till att mannen och kvinnan fick smärta och rodnader på bland annat på armar, knä och i sina ansikten. Vid detta tillfälle ska mannen även krossat en fönsterruta på dörren till huset. När mannen greps och sattes i polisbil ska han ha hotat en tjänsteman med orden: "Jag ska kasta en sten i huvudet på dig och döda dig".

Enligt åklagare har mannen utfört alla handlingarna med uppsåt.