Att stiga in över tröskeln till lägenhetskomplexet Bovieran i Enköping är som att ta ett steg in i ett lummigt och grönt hotellområde vid medelhavet. Dagsljuset genom det transparenta taket drygt fem meter ovanför huvudet ger ett behagligt sken, från palmer och träd dignar dadlar, oliver och citrusfrukter medan guldfiskar simmar i porlande vatten under en liten gångbro som leder in i en prunkande vinterträdgård.

– Just trädgården var ju det som lockade vårt intresse från början, berättar Inger Nyberg som sitter avspänt tillbakalutad i en loungemöbel mitt i allt det lummiga tillsammans med fyra grannar och väninnor i åldrarna 55-80 år.

Samtliga kring bordet nickar, håller med, och har liknande historier att berätta om hur de hamnade i 55+-boendet Bovieran som invigdes för drygt ett år sedan.

Artikelbild

| Trivsel. Vinterträdgården i Bovieran i Enköping, som innehåller allt från palmer, oliv-, dadel- och citrusträd till porlande vatten med guldfiskar och en insprängd bouleplan, är en oas och en samlingspunkt för de boende i anläggningen.

– Jag läste ett tidningsreportage om den första Bovieran i Göteborg för något år sedan och fastnade då direkt för konceptet. När Bovieran skulle byggas här var jag och maken först ut att tinga en lägenhet när de släpptes i september 2014, berättar Birgitta Neselius.

Den exklusiva boendeformen, som skapats av byggentreprenören Göran Mellberg, har funnits i 20 år men Bovieran i Enköping är den första i sitt slag i Uppsala län. Anläggningen, som består av 48 lägenheter, är byggd i tre plan med loftgångar som inramar den spektakulära och inbyggda vinterträdgården i hjärtat av huskroppen. Sedan i våras drivs Bovieran i egen regi av en bostadsrättsförening och där kravet för att få köpa en lägenhet är att en i hushållet är 55 år eller äldre.

Lite längre bort sitter ett annat litet gäng runt ett bord, i glatt samspråk, de flesta män, också med fikakoppar framför sig. Någon berättar att genomsnittsåldern vid Bovieran är 70 år, att det stora flertalet av lägenheterna bebos av par och att de flesta kommer från egna villor.

– Dessutom kan jag tillägga att två tredjedelar av de som köpt lägenhet här flyttade hit från andra orter än Enköping, förklarar Alf Neselius, ordförande i den nybildade bostadsrättsföreningen som äger och driver Bovieran.

Artikelbild

| Ordförande och vice. Alf Neselius, ordförande i Bovierans bostadsrättsförening i Enköping, på promenad i vinterträdgården tillsammans med grannen och vice ordförande Katarina Holm.

Gemenskapen frodas bland annat genom regelbundna evenemang vid Bovieran, som passande nog är belägen på puttavstånd från det femte hålet på den angränsande golfbanan.

– De allra flesta som söker den här boendeformen efterfrågar nog just den nära gemenskapen. Jag brukar säga att det tar en halvtimme att ta sig ut från huset, man träffar alltid folk att prata med på vägen ut, fortsätter Birgitta Neselius med ett leende.

Artikelbild

| Boulebana. Bland citrusträden i vinterträdgården finns även en boulabana som används flitigt av de boende i anläggningen.

En av de fasta aktiviteterna är fredagsmyset, med start klockan 17 varje fredagseftermiddag.

– Vi pratar och umgås bland palmerna över något tilltugg och gott att dricka, berättar Katarina Holm, vice ordförande i bostadsrättsföreningen och dessutom yrkesarbetande tillsammans med ett tiotal andra i Bovieran.

Artikelbild

| Grön oas i Bovieran. Grannarna (från vänster) Ann Margreth Ahlström, Inger Nyberg, Gerd Pettersson och Birgitta Neselius tillbringar mycket tid i den gröna oas som är hjärtat i Bovieran i Enköping.

De boende i Bovieran är ett brett spektrum av människor med olika bakgrund och från skilda yrkesgrupper. Att jämka ihop alla viljor har varit en av utmaningarna för styrelsen under det första året.

– I början var det en del jag-tänkande men allteftersom tiden gått, och medan vi jämkat ihop oss, har detta vänds till en Vi-känsla där vi i dag drar åt samma håll, säger Alf Neselius och får medhåll från Katarina Holm.

Artikelbild

| Grannarna och väninnorna (från vänster) Katarina Holm, Inger Nyberg, Birgitta Neselius, Ann Margreth Ahlström och Gerd Pettersson tar en lunchfika i en av loungemöblerna i vinterträdgården i Bovieran i Enköping.

Tryggheten, gemenskapen – och den spektakulära vinterträdgården – är det som flertalet av de tillfrågade lyfter fram som de största mervärdena i Bovieran. Även i ett längre perspektiv.

– Den dagen någon lämnas ensam, när en partner rycks bort, tar vi hand om varandra här, och det känns också tryggt, säger Gerd Pettersson.