Samtalsmottagningen för barn och unga med psykisk ohälsa öppnade i Håbo under hösten. Mottagningar finns även i Enköping, Heby, Uppsala, Tierp, Östhammar och Knivsta (2018).

– I satsningen och uppdraget vi fått ingår att det ska vara nära för barn och unga att få hjälp och att vården ska vara lika för alla i hela länet, säger Monica Mäki Karlstrand, sektionschef för barnspecialistmottagningarna i länet.

I Bålsta kommer mottagningen att vara öppen efter behov, troligen några dagar i veckan, och man håller till i Köpmangården på Mansängen.

Hur många psykologer som jobbar på mottagningen varierar beroende på behovet.

– Vi tillsätter resurser efter behov. Men det är en utökning och en välkommen satsning som är bra på alla vis, vi har haft ett behov av att utöka mottagningen i länet, säger Monica Mäki Karlstrand.

Intresset har varit stort för de psykologtjänster som har annonserats ut inför region Uppsalas satsning på samtalsmottagningar.

– Det är flera sökanden från andra orter som vill flytta till Uppsala län och det är vi jätteglada för, säger Monica Mäki Karlstrand.

Generellt har behovet av tidig kontakt med psykolog ökat bland både flickor och pojkar men hittills har resurserna varit knappa.

– Samtalsmottagningen är till för enklare frågor men det är viktigt att kunna ge snabb hjälp så att inte frågan växer till ett större problem i onödan, säger Monica Mäki Karlstrand.

Tider till samtalsmottagningen bokas via primärvården, Bup:s telefonrådgivning eller elevhälsan.