I lördags fylldes Prostgården i Enköping med stickande kvinnor. Det var Maria Samuelsson med sitt och Svenska kyrkans Stickafé i Prostgården som hade bjudit in till en stickdag. Som mest stickade 40 entusiaster inne i Prostgården under denna stora stickdag.

– Det är andra året i rad som vi bjuder in stickgrupper från närliggande städer, berättade Maria Samuelsson.

Stickare från Västerås, Stockholm, Uppsala och Enköping (förstås) hade hörsammat inbjudan. Dessutom fanns en kändis inom stickvärlden på plats. Stickdesignern tantulltuss eller Anna Bergman, som hon egentligen heter, umgicks glatt med sina medsystrar i hantverket.

Artikelbild

| Tröja. Tabea Kemna stickar en tröja till sin sambo. Det är en födelsedagspresent.

Hittills har tantulltuss gett ut två böcker: #tantulltussvantar och #tantulltusssockor. En tredje: #tantulltussåkergrönalinjen, kommer att komma ut nästa år.

– Jag blir inte jätterik, men det går att leva på det. Jag älskar det och lever på min dröm! Vem kan leva på att sticka? Det är fantastiskt, säger Anna Bergman.

Hon beskriver stickvärlden som mycket kärleksfull och generös, där man inte ser på varandra som konkurrenter.

– Det är otroligt tillfredsställande att få sätta på sig något som man har gjort själv. Sedan är det meditativt och avstressande att sticka, säger Maria Samuelsson när jag undrar vad som är så roligt med att sticka.

Artikelbild

| Stickare. En rad med stickare intog Prostgården. Närmast syns Agneta Windh-Carlsson.

– Jag tycker att det sociala är oerhört viktigt. Jag har träffat alla mina kompisar genom stickningen, säger Tabea Kemna som flyttade från Tyskland till Stockholm för sex år sedan.

Hur Maria och Tabea träffades?

Artikelbild

| Tillfreds. Maria Samuelsson känner en stor tillfredsställelse när hon får ta på sig något som hon gjort själv.

– Vi träffades i Edinburgh på en stickfestival, berättar de.