De närmaste åren kommer Hummelsta, Haga, Örsundsbro, Grillby, Bredsand, Skolsta och annan landsbygd i Enköpings kommun att öka antalet invånare. Däremot ser Fjärdhundra och Lillkyrka ut att stå stilla befolkningsmässigt.

Mest procentuellt sett ökar befolkningen i Skolsta, Haga och Bredsand.

Bland Enköpings stadsdelar står Herrgården/Fanna för den största folkökningen till år 2022, där beräknas befolkningen öka med runt 1 200 personer. Men också Bergvreten/Gånsta, Centrum och Korsängen ser ut att få en stor befolkningsökning.

Artikelbild

| Tätort. Nästa år passerar Skolsta den "magiska" gränsen 200 invånare och blir tätort.

I augusti i år flyttade Veronica och Daniel Nyström med barnen Julia och Benjamin från Bro i Stockholms län ut till landet i Uppsala län, närmare bestämt till Skolsta i Enköping.

Ute på fältet nära Skolstamacken växer ett nytt litet bostadsområde fram i Skolsta. Hittills har invånarna i fem hus flyttat in i området.

Det nya området, med knappt ett 20-tal tomter, bidrar till att Skolsta från och med nästa år kommer att benämnas som tätort. Enligt befolkningsprognosen kommer Skolsta att passera 200 invånare, vilket är gränsen för en tätort, 2018.

Familjen Nyström trivs med omgivningen och sin nya villa på Nybyvägen.

– Vi ville flytta ut till lugnet, berättar Veronica Nyström.

De hade stiftat bekantskap med grannskapet sedan tidigare eftersom Daniels bror bor i närheten. Efter att ha sökt sig fram på bostadsmarknaden fastnade de för Skolsta, där Skolstaskolan var ett viktigt skäl för valet av bostadsort.

– Vi hade hört mycket gott om Skolstaskolan och vi kan inte annat än hålla med om det vi har fått höra, säger Veronica.

Dottern Julia har fått ett fint mottagande på Skolstaskolan och sonen Benjamin trivs bra på S:t Iliansskolan i Enköping.

Både Daniel och Veronica pendlar till sina arbeten i Stockholmsområdet. Det går faktiskt fortare för Veronicas del nu.

– Från Bro till Kista tog det en timme och tio minuter med kommunal trafik. Härifrån till Kista tar det mig 40 minuter med bil, säger hon.

Även bostadspriserna bidrog till familjens val av bostadsort.

– Det är nog runt miljonen billigare om man flyttar hit till Enköping, säger Daniel.

De talar sig varma om lugnet och tryggheten i lilla Skolsta.

– Det märker vi på barnen också. De har gått ifrån att ha varit stressade till att verkligen ha kommit ner på jorden, säger Veronica.