När du går in för att betala berättar du för personalen vilken pump och bränsle det är som gäller. Sedan säger du antingen hur mycket det ska tankas för eller hur många liter som ska fyllas i bilen, tillsist betalar du innan du kan gå ut och börja tanka.

– Det har varit blandade reaktioner bland kunderna. Vi bryter ett vanesystem och för vissa är det lite jobbigt. Men när vi förklarar varför vi har börjat med detta är kunderna väldigt förstående, säger Lydia Karlsson.

Skälet bakom förskottsbetalningen är att få stopp på bensinsmitningarna, något som händer ofta enligt Lydia Karlsson på Circle K.

Artikelbild

| ”Nu kommer man inte att kunna tanka fel då vi måste veta vilket bränsle kunden har i förväg”, säger Lydia Karlsson.

– Det varierar hur många vi har, men det är som minst några varje veckan, säger hon.

Emelie Tingström, 58 år, är i full gång med att tanka upp sin bil. Hon gillar att gå in och betala på macken men är inte förtjust i att behöva betala i förskott.

– När man är en person som sköter sig känns detta betalningssätt lite anklagande, säger hon.

Förstår du varför man gör detta?

Artikelbild

| "Utöver att det är tråkigt att folk inte gör rätt för sig innebär smitningar en massa extra jobb för oss", säger Emelie Norberg.

– Absolut, jag har full förståelse för det. Men i det stora hela tycker jag att det är tråkigt att det ens behövs, säger Emelie Tingström.

Också på OKQ8 i Enköping är man på väg att införa förskottsbetalning, även om man fortfarande tillåter kunderna att tanka först och betala sen.

– Vi har många smitningar och vi vill ha ett slut på dem, därför kommer vi i framtiden att ha förskottsbetalning, säger Emelie Norberg, som jobbar där.

– I snitt är det några smitningar per vecka, men vi har sett att de ökar under sommaren och vid julen, fortsätter Emelie Norberg.

Från juli 2017 till juli 2018 anmäldes 243 bensinsmitningar i Enköping. 136 av dem sedan 2018 började.

– Detta är ett ganska vanligt brott. Ur en juridisk synvinkel ses det som förmildrande omständigheter att bensinmacken tillåter en att tanka först och betala sen. Juridiskt kan man se det som en medgivelse till att kunden fått kredit , säger Ludvig Roswall hos polisen i Enköping.

– Det blir ett så kallat snyltningsbrott. De brotten kan vara hemska ur etiska och moraliska synsätt men inte så tunga rent juridiskt, fortsätter han.

Det är få bensinsmitningar som klaras upp, men får polisen chansen gör de allt för att fånga smitarna.

– Varje minut spelar roll i dessa fall då brottslingarna snabbt kan försvinna. Bilarna i dessa brott är väldigt intressant för oss, de som kör dem oftast har begått andra brottsligheter, säger Ludvig Roswall.