På onsdag startar Yrkes-EM, Euroskills, i Budapest. Vendela Lundin Pikner från Stockholm har tränat i Kontorsvaruhuset i Enköping sedan i juni tillsammans med Annica Bergman. Hon vet lite om förutsättningarna för hur hon ska dekorera sitt skyltfönster under tävlingsdagarna i Budapest. Hon kommer till exempel inte att få veta varumärke och tema förrän hon är på plats.

Under tre tävlingsdagar ska hon göra två olika skyltfönsterexponeringar, en med skönhetsprodukter och en med livsstilsprodukter.

Det gäller att vara kreativ när man som hon och hennes motståndare får skapa egen rekvisita. Övningsskyltfönstret inne i Kontorsvaruhuset har Vendela dekorerat med stora lönnlöv, som hon har gjort i papper, passande så här till hösten.

Artikelbild

| Vendela Lundin Pikner vet att hon bland annat ska visualisera skönhetsprodukter i skyltfönstret i Budapest.

De tävlande får tillgång till samma material (som kartong, papper, snören, plywood, etcetera) och även en så kallad black box som innehåller en del rekvisita utöver dessa saker som måste användas.

Först ska de göra en skiss i datorn över skyltningen. Skissen måste sedan stämma överens med slutresultatet. Allt sker under tidspress.

Deltagarnas coacher, experterna, är de som har till uppgift att bedöma hur skickligt utformade elevernas arbeten är.

Det svenska yrkeslandslaget som har tagits ut till EM består av 32 tävlande inom 27 olika yrken.

– Tävlingarna är till för att främja så att ungdomar söker yrkesutbildningar, berättar Annica.

Vendela, som är 21 år, har utbildat sig på Medborgarskolans diplomutbildning i visual merchandising. Hon jobbar i nuläget som visual merchandiser åt MQ.

– Det är ett väldigt kreativt yrke. Jag gick tidigare mode och konst på gymnasiet, så att jag har varit inne på det spåret. Det handlar inte bara om att göra skyltfönster, utan också om att exponera i butikerna, berättar Vendela.

Nio länder deltar i visual merchandising. Annica har tidigare fått brons och silver med tidigare adepter som hon har coachat i grenen.

– Nu är det bara guld kvar. Känn ingen press! säger hon skämtsamt till Vendela.

– Holland har alltid vunnit. Det är nog dem som vi ska slå, säger Vendela.

Tiden i Budapest lär inte ge tid till annat än själva tävlandet och förberedelserna inför det. Publiken består av mycket skolor, men det är öppet för allmänheten.

– Jag tror att det beräknas bli 25 000 till 40 000 besökare. Sen kommer VM i Ryssland att bli ännu större, säger Vendela som också siktar mot VM nästa år.

– Jag vet att det brukar vara många företag som är på plats och tittar på tävlingarna. Man kan bli headhuntad, berättar Annica.

Utöver Annica Bergman finns coachen Vahik Alexan Bedrosian från Enköping också på plats i Budapest. Han coachar en deltagare i yrkeskategorin betongarbetare.