Makten över Enköping är synnerligen oviss efter valnatten. Det preliminära valresultatet ger Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet 17 av de 51 mandaten. Alliansen får 21 mandat. Sverigedemokraterna hamnar på åtta.

Nystart Enköping, som har styrt Enköping tillsammans med Socialdemokraterna under mandatperioden, förlorar tre och hamnar på fem ordinarie platser i fullmäktige.

Under valkvällen räknade Nystarts förstanamn Anders Wikman med en tillbakagång, bland annat som en effekt av att man har varit med och styrt kommunen. Han fick rätt.

– Ingen politiker är nöjd med en tillbakagång i ett val. Men det här var ett väntat och logiskt valresultat, säger han på måndagsmorgonen.

– Ett lokalt parti som vi får inga gratisröster från riksdagsvalet. Vi får själva förtjäna varje mandat. Jag ser det faktiskt som att vi har erövrat fem mandat, resonerar Anders Wikman.

Hur kommer det politiska styret att se ut i Enköping nu?

– Det är för tidigt att säga. Väljarna i Enköping har inte röstat fram ett tydligt valresultat.

De borgerliga partierna har tillsammans gått framåt med med tre mandat. Om Nystart Enköping bestämmer sig för ett samarbete med den sidan skulle de kunna bilda en politisk majoritet med minsta möjliga marginal. De fem partierna skulle i så fall få 26 av 51 mandat.

Det är inte något som Anders Wikman vill spekulera kring i nuläget.

– Vi diskuterar med andra partier, från båda sidor, säger han.