Han kunde då fortsätta med brott och utpekas nu som ledare för den ungdomsliga från Enköping som står inför rätta för bland annat mordbranden vid Joar Blå.Rättegången startade i går, måndag och avslutas på onsdag.
Den 18 mars i år sökte 15-åringen upp rektorn på sin skola, ursinnig för att han polisanmälts av rektorn. Han framförde allvarliga hot mot rektorn som blev vettskrämd. En kort stund senare återvände 15-åringen, beväpnad med basebollträ. Men rektorn hade gömt sig och 15-åringen gick lös på inredningen i skolan med slagträet. 
 
Efter händelsen gjorde socialtjänsten i Enköping en utredning där det framkom att 15-åringen:
- mordhotat lärare vid en annan skola, burit kniv i skolan och hotat elever.
- misskött sig så grovt att han blivit avstängd från sin skola i Enköping.
- misstänktes för narkotikabrott, övergrepp i rättssak och för att ha skallat en jämnårig pojke.
- varit inblandade i gänguppgörelser.

15-åringen berättade för socialtjänsten att han skulle misshandla rektorn om han åter fick chansen och att han inte drog sig för att använda kniv eller pistol.
Socialtjänsten hade fått i uppdrag att föreslå en lämplig påföljd för 15-åringen när han ställdes inför rätta, åtalad för bland annat händelsen med rektorn.
Socialtjänsten föreslog att 15-åringen skulle träffa en "kvalificerad kontaktperson" två tre gånger i veckan. Att han misskött samarbetet med en tidigare kontaktperson ändrade inte beslutet.
Under rättegången berättade 15-åringen att han planerat att slå ihjäl rektorn, men inte heller detta påverkade beslutet om kontaktperson.
Inom polisen är känslorna upprörda och socialtjänsten kritiseras för att agera slapphänt.
- Socialtjänsten borde ha tvångsomhändertagit 15-åringen långt innan rättegången på grund av allt han redan då varit inblandad i. Att han inte omhändertogs ens när han hotade att döda rektorn är ytterst märkligt, säger en polis med insyn i ärendet.

Insatsen med kvalificerad kontaktperson fastställdes i maj men den har inte hindrat 15-åringen från att sedan dess ge sig in i en accelererande kriminalitet. Han åtalades nyligen för villa- och kioskinbrott, flera bilstölder och bilbränder, grov skadegörelse samt mordbrand med skador för 370 000 kronor.
Dessa brott ingår i den pågående rättegången vid Uppsala tingsrätt där 15-åringen är en av totalt åtta åtalade Enköpingsungdomar. Dessutom misstänks 15-åringen i ett annat ärende för våldsamt motstånd, hot mot tjänsteman och narkotikabrott.
- Många har fått lida i onödan på grund av att socialtjänsten inte omhändertog honom i tid, kommenterar en poliskälla.

Först den 18 augusti beslöt socialnämnden i Enköping att 15-åringen skulle omhändertas enligt lvu, lagen om vård av unga.
Socialtjänsten kan på grund av sekretess inte kommentera ärendet. Gunilla Westberg, socialchef i Enköping , säger att man i de fall det är befogat begär lvu och att omhändertaganden inte stoppas av ekonomiska skäl.