14 000 värphöns dog när det cirka 1 000 kvadratmeter stora hönsstallet förstördes i en brand tidigt på måndagsmorgonen den 22 oktober.

En månad senare är orsaken till branden fortfarande oviss. Polisen uppger till tidningen att förundersökning pågår i ärendet och hänvisar till förundersökningssekretess.

"Vi utför i nuläget de utredningsåtgärder som är möjliga utifrån förutsättningar på platsen, men lämnar inte ut mer information än så just nu", meddelar Cecilia Winblad, gruppchef grova brott på polisområde Uppsalas utredningssektion.

Artikelbild

| Hönsstallet ödelades av branden.

Enligt vad tidningen berättat tidigare gick larmet från hönsanläggningen exakt klockan 04.23 på morgonen. När arrendatorn kom till platsen slog lågorna redan upp ur taknocken.

Räddningstjänsten var snabbt på plats, men byggnaden var helt övertänd när brandmännen anlände. Brandkårerna från Enköping, Fjärdhundra och Örsundsbro deltog i släckningsarbetet.

Brandmännen var aldrig inne i byggnaden under släckningen eftersom rasrisken bedömdes vara för stor. Styrkorna fick i första hand inrikta sig på att skydda en silo med foder som stod intill hönsstallet. Genom att kyla ner silon med vatten kunde den räddas.

Enligt räddningstjänsten brann det som mest intensivt i mitten på byggnaden. Därför var det troligen någonstans där som branden hade börjat.

Landsberga gård ägs av Statens fastighetsverk och arrenderas sedan 1888 av familjen Sandqvist. Landsberga säljer fortsatt ägg till butikerna och har även en gårdsbutik, som blev omärkt av branden och fortsätter att ha öppet.