När rättegången avslutades på fredagen beslutade domstolen att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Tingsrätten har kommit fram till att bevisningen är övertygande för att mannen begått den åtalade gärningen. Beslutet innebär att han med största sannolikhet kommer att fällas för att ha tagit livet av sin syster. Däremot finns ännu inget besked om vilken rubricering tingsrätten kommer att välja för brottet. Domstolen beslutade också att mannen ska bli kvar i häktet i avvaktan på undersökningen.

Vid den avslutande pläderingen yrkade åklagarna på att mannen ska dömas för mord. Enligt åklagarna var det en långvarig tvist mellan syskonen om en sommarstuga som ledde fram till att brodern dödade sin syster. Åklagarna hävdade att "viss planering" låg bakom gärningen.

Kvinnan avled av kraftigt våld med ett skarpkantat föremål, troligen en kniv, konstaterade åklagarna som under rättegången lagt fram en rad tekniska bevis mot mannen. Hans blod fanns på flera ställen i systerns bostad i Litslenatrakten där hennes make hittade kvinnan död när han kom hem efter en cykeltur, en kväll i augusti förra året. Misstankarna riktades snabbt mot hennes jämnårige bror. När mannen greps av polis senare samma kväll, då han anlände till sin bostad, hade han en färsk blödande skada på handen. Åklagarnas teori är att mannen råkat skära sig själv under angreppet mot systern.

– Blodet kan inte förklaras av att han varit i bostaden tidigare. Den tekniska undersökningen visar att det var färskt, sade kammaråklagare Maja Kullinger.

I mannens bil fanns systerns blod på tre ställen. Systerns grannar har berättat att de sett en blå bil som kört upp till hennes gård den aktuella kvällen och kort efteråt kört därifrån. Enligt åklagarna var det broderns blå bil de såg.

Åklagarna pekade också på att det finns uppgifter från anhöriga om att systern var rädd för sin bror, sedan konflikten om sommarstugan förvärrats. De hade kommit överens om att hon skulle använda ett kodord i deras kontakter om hon befann sig i omedelbar fara. Dessutom har systerns väninna, som talade med henne i telefon kort innan hon hittades död, berättat att systern plötsligt avslutade samtalet med orden "min bror står i hallen".

– Där pekar hon själv ut sin mördare, sammanfattade kammaråklagare Thomas Bälter Nordenman.

Enligt åklagarna hade mannen ett direkt uppsåt att ta livet av sin syster. De pekade på flera omständigheter som de anser är försvårande: kvinnan dödades av en närstående och utsattes för "kraftigt övervåld". Mannen hade lämnat sin mobiltelefon hemma när han åkte till systern – enligt åklagarna för att inte färden skulle kunna spåras i efterhand – och sannolikt haft med sig ombyteskläder som han efter gärningen bytt till, samtidigt som övriga kläder och mordvapnet dumpats på okänd plats. Det tyder på viss planering av gärningen, enligt åklagarna som yrkade på att mannen ska dömas till livstids fängelse. Samtidigt var både åklagare och försvarare överens om att mannen bör genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Om den visar att han lider av en allvarlig psykisk störning talar mycket för att han i stället döms till rättspsykiatrisk vård.

Den 60-årige mannen har i förhören förklarat att han inte har några minnesbilder från den aktuella dagen. Han har tidigare, via sin försvarare, förklarat att han nekar till brott och inte haft något uppsåt att döda sin syster. I sin plädering uppmanade mannens försvarare, advokat Marthin Högsten, rätten att göra en sansad bedömning av de bevis som lagts fram. Enligt försvaret finns det alltjämt flera obesvarade frågor om vad som egentligen hände när kvinnan avled och flera frågetecken kring bevisningen:

– Ingen har bevittnat dödandet och vi vet inte vad som hänt. Man har inte hittat någon kniv och det finns inget mordvapen bland bevisen. Det är inte solklart att det var NN:s (den åtalade mannen) bil som grannarna såg, förklarade Marthin Högsten.

Han vände sig också mot åklagarnas slutsatser om att gärningen var planerad:

– De kan inte visa på någon konkret bevisning för någon planering. Det är en spekulation att han skulle ha bytt kläder och tvättat sig efteråt.

Skärskadan på mannens hand när han greps kan ha en naturlig förklaring, enligt försvararen. På åklagarnas frågor har mannen tidigare sagt att han troligen skadat sig i samband med trädgårdsarbete någon dag innan systern dödades.

– Det finns mycket som gör att tingsrätten måste lyfta blicken och sansa sig när man ska göra sin bedömning, summerade försvararen.

Den rättspsykiatriska undersökning som mannen ska genomgå tar i normala fall omkring fyra veckor. Först när domstolen fått resultatet av undersökningen fattas beslut om vilket straff mannen ska få och hur gärningen rubriceras.