Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är inte beredd att stödja s-ledaren Stefan Löfven som statsminister med den överenskommelse han har med C, L och MP.

Charlotta Bjälkebring Carlsson, gruppledare för vänsterpartiet i Bålsta anser att det är rimligt att vänsterpartiet får klara besked om att de inte stängs ute från inflytande under kommande mandatperiod.

– Under föregående mandatperiod har vänsterpartiet haft regeringssamarbete med s och mp i budgetfrågor. Därför är det fullt rimligt att fortsätta kommunicera beslut med vänsterpartiet, ett krav som mp bör stödja. Att Andreas Norlén gett Löfven ytterligare tid för att lösa frågan att få stöd för sitt regeringsalternativ är positivt, säger Charlotta Bjälkebring Carlsson.

Är det någon speciell fråga som du anser är viktig att V får gehör för?

– Ett absolut krav är att ändra skrivningen om att utesluta vänsterpartiet. Därefter bör samtal om genomförande av de reformer de tidigare kommit överens om att inledas.

Även om vänsterpartiet säger nej till Löfven menar hon att man tagit ansvar i regeringsfrågan genom att visa öppenhet i och initiera vidare samtal om hur regeringsunderlaget ska se ut.

– Alla partier måste ta hänsyn till de alternativ som finn, inte bara vänsterpartiet, säger Charlotta Bjälkebring Carlsson.

Statsministeromröstningen i riksdagen hålls den 18 januari. En fjärde och sista statsministeromröstning, innan nyval utlyses, kan hållas i nästa vecka.