Den som besöker Enköpings museum nya utställning och i förväg har en föreställning om att det är en utställning som till största delen handlar om Bahcos framväxt och om den store uppfinnaren JP Johanssons levnad får vända om och sedan gå in i utställningslokalen med ett öppnare sinnelag.

– Vi tänkte att det var kul att gå en annan väg än att berätta JP:s och Bahcos historia, berättar antikvarie Johan Linder på Enköpings museum.

– Vi tänkte ha en bredare ingång, om samlare i stort, säger museichef Linda Karlsberg.

Artikelbild

| Linda Karlsberg med ett bildkollage bakom sig som påminner om Bahco-eran.

Därför finns inte bara skiftnycklar, rörtänger, triplexlampor och andra föremål ur JP Johansson-samlingen i utställningsrummet. Där finns även till exempel en samling av hästskor från Hällsta jordbruksmuseum, en annan samling som har donerats till museet.

Linda Karlsberg berättar vidare att en del av utställningen kommer att beskriva hur museet arbetar med föremål i sina samlingar.

– Det där arbetet bakom kulisserna som aldrig allmänheten annars får se, säger hon.

Men JP-samlingen har som nämnts ändå huvudrollen. Den som vill se primuskök, triplexlampor, rörtänger och skiftnycklar kommer garanterat att få sitt lystmäte stillat.

Artikelbild

| Lasse Malmberg sätter upp en skiftnyckeln bredvid den jättelika rörtången.

Där finns exempelvis den absolut tyngsta rörtång som undertecknad har fått ynnesten att lyfta. Montern med rörtänger och skiftnycklar lyser dessutom vid entrén till utställningen i tjusigt Bahco-orange.

Utställningen öppnar på fredagen och pågår till och med den 6 april.