Författarna tar emot på Enköpings bibliotek, Mattias Käcks arbetsplats och även plats för deras stundande gemensamma releasefest lördagen 13 april.

Mattias Käck debuterar som barnboksförfattare med bilderboken "Tiden tar semester". Förra året debuterade han för en vuxnare läsekrets med en collagebok om poeten Harriet Löwenhjelm. I fjol var han också med i EP:s novelljury.

"Tiden tar semester" har Mattias Käck gjort tillsammans med illustratören Ida Björs. Han står för texten medan Ida Björs har haft fria händer att gestalta bilderna.

Artikelbild

| Bibliotekarierna Joakim Persson och Mattias Käck barnboksdebuterar samtidigt.

Det är en filosofisk berättelse om hur två barn får vikariera för Tiden, som tar en välbehövlig semester från att ständigt rusa fram när allt händer samtidigt.

– Jag tycker att det är en berättelse om det sköna och härliga med livets obegriplighet, som jag tycker hänger samman så mycket med just tidens framfart. Jag tror att tidens mysterium följer oss genom livet, säger Mattias Käck.

Joakim Persson är skolbibliotekarie på S:t Iliansskolan.

Ljudboken "Dödens fyra hjul", inläst av Anna Blomqvist, vänder sig till barn i högstadieåldern. Omslaget ger associationer till Stephen Kings filmatiserade skräcknovell "Christine" (om en mordisk bil). Även till en del av innehållet i "Dödens fyra hjul" har Joakim Persson hämtat inspiration från "Christine".

Artikelbild

| Det här är det läskiga omslaget till "Dödens fyra hjul".

En tanke som Joakim Persson fick och inte kunde släppa var tanken på att sent en natt, på en obebodd ö, tänds två strålkastare följt av ljudet från en motor. Denna tanke blev startskottet på spökhistorien

I tio års tid har Joakim Persson ägnat sig åt att skriva och skicka in manus till förlag. Till sist, med berättelsen om "Dödens fyra hjul", har han lyckats passera det nålsöga som han liknar det vid, att som debutant bli utgiven.

– Det känns jättebra att det är ett förlag som vill ge ut en ljudbok av min berättelse. Det känns som en personlig seger, säger Joakim Persson.

I boken ser tjejerna Elsa och Nour hur strålkastare tänds på en obebodd ö, följt av ljudet från en motor som startar. I sina efterforskningar får tjejerna höra om en sägen om en bil som åker runt och väljer ut sina offer. Är det den bilen?

– Det är inte bara en klassisk spökhistoria, utan jag har försökt att lägga på ett lager till. Det är också ett socialt spel mellan flickorna. Det blir en historia som handlar om integration och vänskap, och om att lägga fördomarna åt sidan, berättar Joakim Persson.