I helgen öppnade skidbacken i Skattmansö för den här vintern. Till en början, under lördagen, var enbart den lilla liften igång. Men på söndagen kunde även stora liften transportera skidåkarna uppför backen.

– Det känns jättebra. Nu är stora liften igång och nu är hela backen öppen, log Linus Lindbom, ordförande för Skattmansöådalens förening som driver anläggningen.

Många var sugna på att åka utför. Det jobbades för högtryck inne på skiduthyrningen. Även i den lilla liftlösa pulka- och nybörjarbacken nedanför serveringen åktes det friskt på skidor.

Artikelbild

| Skattmansöbacken har öppet hela sportlovet.

Egentligen hade Skattmansöbacken klarat sig utan natursnön som kom från skyn. Man har tillverkat en tillräcklig grund bestående av konstsnö. Men Linus Lindbom välkomnar den naturliga snön.

– Nu lägger den sig uppe på den andra snön och bildar ett fint landskapstäcke, säger han.

Det har inte blivit mycket sömn de senaste veckorna för föreningsordföranden och de andra snöhjältarna i Skattmansö. I 14 dagar har ett 15-tal personer varit involverade i arbetet med att lägga snö dygnet runt.

Snön som de två snökanonerna och sex spjuten (lansarna) har sprutat ut i backen kommer att räcka länge den är vintern. Det nära förestående sportlovet är naturligtvis räddat. Vatten till konstsnön tas ur ån som rinner vid skidbackens fot.

Artikelbild

| Underlaget är bitvis ganska löst.

– Vi kommer eventuellt att starta anläggningen någon natt för att fylla på med snö, berättar Linus Lindbom.

Skattmansöådalens förening har en hel del ideellt arbetande medlemmar. Det behövs om man ska kunna driva en skidanläggning.

Artikelbild

| Här kör Johan och Knut Segerdahl tillsammans.

– 60 till 80 personer är här och jobbar någon gång då och då, säger Linus Lindbom.