Det var semlor i långa rader på den stora semmelfrossardagen. På ICA Maxi jobbade bagarna i ett rasande tempo med att förse alla sötsugna Enköpingsbor som ville fira fettisdagen med en semla. Under dagen bakades det över 8 000 semlor i butikens bageri. Ett slags rekord hävdade Patrik Borg.

– Det är nog inte många ICA-butiker i Sverige som slår oss på fingrarna, vi är nog en av de butiker som bakar flest semlor i dag.

I bageriet på ICA Maxi jobbar bagarna med Anna Astbro i täten för kung och fosterland med att leverera semlor i samma takt som de försvinner från hyllorna. Det är stressigt, men humöret är på topp ändå.

Artikelbild

| Full fart. I bageriet på ICA Maxi jobbar bagarna med Anna Astbro i täten för kung och fosterland med att leverera semlor i samma takt som de försvinner från hyllorna.

– Det här är den roligaste dagen på året. Vi är elva bagare som kämpar sida vid sida, vi blir som ett lag som krigar tillsammans mot samma mål.

Ingrid Petersson står och väntar på en specialbeställning - en glutenfri semla med chokladkräm.

– Det är barnen som har bestämt att det ska vara semlor ikväll. Är det inte semmeldag så är det alla hjärtans dag, man hittar saker att fira hela tiden. Det får inte gå till överdrift, någonstans måste man sätta gränsen.

På Konditori Drott sitter Thomas Nilsson i lugn och ro och kikar ut genom fönstret med en kopp kaffe i handen. Han har årets andra semla på bordet framför sig. Fikagänget som han träffar varje dag mellan nio och tio har precis gått. Nu väntar han på det andra gänget som kommer halv tolv som han också brukar fika med - då blir det en kopp kaffe till.

Artikelbild

| Gott. Ingrid Petersson står och väntar på en specialbeställning - en glutenfri semla med chokladkräm.

– Jag äter två semlor om året. En direkt efter nyår när de första börjar säljas och så en på fettisdagen. Det är alltid den traditionella semlan jag köper, nymodigheter som semmelwrap och sånt intresserar inte mig.