Registrerade ägare till jordbruks- och skogsfastigheter, drabbas nu av bluffakturor. Ett företag i Solna, Mellanhand Media AB, skickar ut påminnelser om betalning för föregivet beställda tjänster om nummerpresentation.

Påminnelserna skickas ut med förfallodatum fem dagar efter datum på påminnelsen och gäller belopp på 3 000 och upp till närmare 4 000 kronor.

En av dem som fått en sådan påminnelse är Rosemari Kastell Port i Örsundsbro. Hon står som registerad ägare till familjens lilla jordbruksfastighet, och är helt säker på att hon aldrig beställt någon ”nummerpresentation”.
– Jag säger alltid nej till telefonförsäljare, så jag är helt säker på att inget har beställts.
– På påminnelsen stod ett kundtjänstnummer där en man svarade och påstod att det fanns ett inspelat telefonsamtal, och uppgav också namn på försäljaren.
– När jag ringde till denna, den enda i hela Sverige med just det namnet, svarade en förvånad förskollärare i Malmö som först tog lätt på det hela, berättar Rosemari Kastell Port.

Men någon timme senare ringde förskolläraren tillbaka, då rejält arg, efter att ha fått flera samtal från upprörda mottagare av falska fakturor, några av dem direkt hotfulla. Enligt vad hon uppgav hade hon polisanmält blufföretaget.

Rosemari Kastell Ports fastighet ligger i Säva, Enköpings kommun.
Ytterligare fyra ägare till jord- och skogsbruksfastigheter i Säva har fått kravbrev med hot om Kronofogden från Mellanhand Media AB i Solna.

Även Britt-Mari Nilsson i Uppsala, ägare till en ärvd skogslott i Norrland har fått kravbrev från Mellanhand Media AB.
Hon har liksom Rosemari Kastell Port polisanmält företaget:
– Men först returnerade jag ”påminnelsen” med stort meddelande att jag motsätter mig betalningsansvar, och jag skrev inte någon namnteckning under meddelandet.
– Sådana kan kopieras och användas av bedragarna, sade Britt-Mari Nilsson.

Även fler småföretagare i Uppsala har fått bluffakturor från samma företag. Mellanhand Media lades nyligen till på organisationen Svensk Handels varningslista.
På tisdagen avregistrerades företagets bankgirokonto. Företaget har också en hyresskuld på drygt 40 000 kronor som ligger hos Kronofogden.

UNT har sökt företaget för en kommentar, men utan framgång.