I helgen var det flera bilar som bestals på bland annat extraljus. Stölderna har skett på en begränsad yta, vid pendlarparkeringarna på Bangårdsgatan och Mästergatan.

– Vi har ett 20-tal anmälningar om bilinbrott från den första oktober i centrala Enköping, främst i området kring järnvägsstationen. Det är en märkbar ökning, säger Jonas Rickeborn vid Enköpingspolisen.

Framför allt är det extraljus och Led-ramper som stulits från bilar som stått parkerade en längre tid, över helgen. Men det har även gjorts inbrott i bilar där man slagit sönder rutor för att komma in i fordonet.

För att undvika inbrott i bilen ska man tänka på att inte lämna stöldbergärligt gods i den.

– Man ska tömma bilen själv, och har man stöldbegärlig utrustning monterad på bilen bör man kanske vara försiktig med att parkera den på en allmän parkering en längre tid, säger Jonas Rickeborn.

Även stölder vid byggarbetsplatser, bland annat i containrar, har varit många den senaste tiden.

– De har ökat. När det gäller containerinbrotten verkar det vara ligor som ligger bakom dem, säger Jonas Rickeborn.

Polisen jobbar med fallen men är förtegen om vilka insatser som görs i nuläget. Men man vill ha kontakt med personer som kan ha gjort iakttagelser vid brottsplatserna.

– Vi är beroende av allmänhetens tips och iakttagelser. Ser man något ska man ringa oss, om det är ett pågående brott är det 112 som gäller, säger Jonas Rickeborn.

Inbrott i bostäder, villor och lägenheter, har varit förhållandevis få under hösten och är färre i Enköping och Håbo än i övriga regionen.