I höst är det 40 år sedan Bahco Big Band bildades. Men jubileumskonserten får vänta till nästa vår, sedan i september repar man varje vecka inför söndagens konsert på Joar Blå.

– Nästa vår ska vi ha en hej dundrande konsert, men nu hade vi ett avtal med Hayati Kafe, säger Håkan Wall som varit med i storbandet sedan 1995 och som fortfarande deltar i verksamheten med stort engagemang trots att han numera har lagt saxofonen på hyllan.

Bahco Big Band bildades 1979 av lokala dansbandsmusiker som tyckte det skulle vara kul att spela storbandsjazz. Från början 18 medlemmar mellan 20 och 40 år, flera av dem spelar fortfarande i bandet. Första året hann man med elva spelningar, idag blir det max fem konserter om året.

Artikelbild

| Saxofonisterna i Bahco Big Band är Ronny Eriksson, tenorsax, Björn Svensson, altsax, Jan-Erik Thörnqvist,altsax, Pelle Larsson, tenorsax och Johan Dahlman, barytonsax.

– Vi hinner inte mer och så har vi blivit äldre, konstaterar Håkan Wall.

Att föryngra storbandet har visat sig svårt, det är få unga som väljer blåsinstrument i dag.

– Storband uppfattas nog som lite mossigt, men den som är intresserad får gärna höra av sig till oss. Det är en speciell känsla att spela i storband, som med en kör när stämmorna sitter, det är det rena vitamininjektionen, säger Håkan Wall.

Dirigent vid konserten på söndag är Ulrik Dahl, professionell musiker och pedagog, som även gillar att jobba med amatörmusiker och som samarbetat med Bahco Big Band tidigare.

Artikelbild

| Anton Rask på trombon och Tomas Florhed på trumpet.

– Det finns en glädje och uppsluppen känsla när amatörmusiker uppträder som jag kan sakna i arbetet med professionella storband. Att repa med amatörer är en väldig resa, säger Ulrik Dahl.

För att locka yngre musiker till storbandets värld tror han på en förnyelse av repertoaren.

Artikelbild

| Bahco Big Band bildades hösten 1979 och tränar numera en gång i veckan i kulturskolans orkestersal.

– Sådana här band kan spela så mycket annat och det kanske är dags att försöka med lite ungdomligare musik, som exempelvis R&B (rhythm and blues), för att få med fler yngre. Men generellt är det nog inte lika lätt med påfyllningen i storbanden idag som förr, säger Ulrik Dahl.

Vid söndagens konsert deltar jazzsångarna Hayati Kafe, med rötter i Turkiet, och Åsa Lansfors, med rötter i Enköping.

Artikelbild

| Kompet: Alf Persson, gitarr, Stefan Palmfjord, trummor och Kari Ylivallo, elbas.

Hayati Kafe är internationellt känd och har samarbetat med stora delar av den svenska jazzeliten men har även uppträtt tillsammans med Bahco Big Band i Enköping vid flera tillfällen.

– Hayatis musik är inte enkel, den ligger på hög nivå och nu gäller det för Bahco Big Band att spänna bågen, säger Ulrik Dahl.