Efter ett dåligt år för landets lantbrukare 2017 har årets torka inte gjort det lättare. Nu agerar Lantbrukarnas Riksförbund i Mälardalen och bjuder in alla lantbrukare i Enköpings och Håbo kommun, oavsett om man är medlem i LRF eller inte, till ett möte för att tala om vilken hjälp lantbrukarna kan få.

– Tanken är att de ska få träffa banker och handelsföretag. Vi vill ge de drabbade en förståelse för att det finns möjligheter att diskutera med banken, du kanske kan få fri amortering eller en nödkredit till exempel.

Det är förståeligt att det kan vara svårt att ta det steget men vi informerar om att de kan lämna sitt telefonnummer så ringer banken upp, säger Tina Rudolphson, lantbrukare och vice ordförande i LRF Mälardalen.

Artikelbild

| Många lantbrukare är stressade över torkan och spannmålsskördarna ser ut att bli väldigt dåliga.

Många lantbrukare är stressade över torkan och spannmålsskördarna ser ut att bli riktigt dåliga. Många har brist på bete samt foder ute i marken och spannmålsskörden ser ut att bli jättedålig. Kommer inte mer nederbörd i sommar får det effekter för bönderna även nästa år.

Vissa lantbrukare har också ofördelaktiga kontrakt med handlare. De måste leverera halva sin normala skörd. Kan de inte leverera de kvantiteterna måste de köpa tillbaka spannmålet och då förlorar de all sin vinst.

– Då sitter du med ett kontrakt som är bra om du får en halv skörd, men annars får du köpa tillbaka den. Då tappar du vinsten på den del som du kan leverera. Det gör att många lantbrukare mår jätte-, jättedåligt. Det som är så skrämmande är att det är så tyst. Folk vågar inte prata med banken eller med handlaren som de har avtalet med utan går bara hemma och mår jättedålig, säger Tina Rudolphson.

Hon vill få lantbrukarna att inse att om de har problem kanske de inte är ensam om det.

– Bara att få träffa andra som i samma situation kan göra att man kanske börjar prata om det och må bättre. Det spelar ingen roll om man är medlem i LRF eller inte, utan nu handlar det om hundra procent ren och skär omsorg. Det är inte värt att göra något dumt, hur dåligt det än är, säger Tina Rudolphson.

För lantbrukarna är det av tradition bannlyst att prata om konkurser, menar hon.

– Det kommer självklart blir konkurser i år. Vi måste få bort tabun omkring detta. Man kanske har en gård som har lämnats över i flera generationer. Man kanske har ett ansvar för att man ska lämna det vidare. Det är många som säger att när man har gått i konkurs är det som en nystart för dem. Många sömnlösa nätter försvinner, säger Tina Rudolphson.