Avstängning av Mälarbanan pågår mellan fredag den 5 juli och måndag den 29 juli.

Det är sträckan mellan Sundbyberg och Jakobsberg som stängs av vilket påverkar både fjärrtågen och pendeltågen mellan Enköping, Bålsta och Stockholm.

Den som åker fjärrtåg mellan Enköping och Stockholm får byta till buss mellan Bålsta och Stockholm. Restiden kan då komma att förlängas betydligt.

För pendeltågsresenärerna mellan Bålsta och Stockholm innebär det två byten för att ta sig till Stockholms central. Pendel från Bålsta till Jakobsberg där man byter till buss som går vidare till Hjulsta och den blå tunnelbanelinjen. Även där får man räkna med förlängda restider. Avstängningarna gäller i båda riktningarna.

Projekt Mälarbanan innebär att en järnvägssträcka på cirka 20 kilometer, mellan Kallhäll och Tomteboda, byggs om från två till fyra spår. Då får pendeltågen egna spår så att fjärrtågen kan köra om dem. Det ska ge tätare turer, bättre punktlighet och kortare restider.

Ombyggnaden av Mälarbanan startade 2012 och har skett i olika etapper. Först år 2029 beräknas hela sträckan att vara klar. Totalkostnaden för projektet är cirka 19,5 miljarder kronor (2017 års prisnivå).