Två maskerade män med slagträ tog sig in i butiken på morgonen den 15 juli och förmådde en anställd att slå av larmet och öppna ett kassaskåp. På en övervakningsfilm som spelades upp vid rättegången ses gärningsmännen plocka på sig en större summa kontanter. Enligt åtalet blev bytet minst 700 000 kronor.

Polisen spårade med hund och hittade två klädhögar i en skogsdunge något hundratal meter från butiken. Kläderna var av samma slag som gärningsmännen haft på sig. Dessutom säkrades DNA på två tygstycken, som visade sig komma från en 17-åring och en 18-åring. Båda åtalades för stöldkuppen, tillsammans med den anställde som misstänktes ha varit insatt i brottsplanen. Ytterligare två unga män åtalades för att ha legat bakom stöldplanerna och förmått gärningsmännen att utföra dem.

LÄS MER: Stort byte vid grov stöld

17-åringen erkände vid rättegången att han deltagit i stöldkuppen medan 18-åringen nekade. Den åtalade butiksanställde förklarade att hen utsatts för hot av huvudmännen bakom planerna och tvingats hjälpa till. De båda nekade i sin tur till att ha hotat den anställde eller haft något med stölden att göra.

Enligt tingsrätten finns inga bevis för att den anställde verkligen lämnat några upplysningar till männen. Uppgiften om hoten har heller inte motbevisats. Slutsatsen blir att den åtalade personen frias från medhjälp till stöld. Även de två män som åtalats för att ha anstiftat stölden frias. Enligt tingsrätten finns det besvärande omständigheter som talar emot dem men bevisen är inte tillräckliga för fällande domar.

17-åringen och 18-åringen som enligt rätten utförde kuppen döms båda för grov stöld. Straffet för 18-åringen blir skyddstillsyn medan 17-åringen döms till ungdomsvård och ungdomstjänst i 50 timmar. Stöldbytet har inte hittats och båda döms att tillsammans betala nästan 700 000 kronor i skadestånd till butiken.