Matilda och Daniel Suontausta flyttade hit för fyra år sedan.

De bodde i Uppsala innan, fick barn och sedan ett till och längtade efter att flytta till något större, mer barnvänligt.

Det blev Salnecke park i Örsundsbro.

Artikelbild

| Stina Sundnäs och Nellie Östman jobbar på Iittala, ett av de utflyktsmål som lockar tusentals besökare till Örsundsbro. Och det finns flera andra.

– Jag kommer från Örebro och Daniel från Uppsala, berättar Matilda och säger att de flesta av grannarna har ungefär samma bakgrund.

– Nästan alla har flyttat hit från andra platser. Det bästa med Örsundsbro är närheten, att man kan gå när man ska någonstans, säger de.

I samband med flytten till Örsundsbro startade de e-handelsföretaget Nordicbox, med lager och kontor på Industrivägen, som båda jobbar på.

Saknar ni något här?

Artikelbild

| Jan-Erik Wigren står i solen utanför butikerna på Industrivägen och väntar på hustrun. Vi har fritidsboende i trakten och trivs väldigt bra här.

– Nej, egentligen inte. Mataffär, skola, förskola finns ju här, säger de och fortsätter sin snabba söndagspromenad på grusvägen från Gryta kyrka in mot samhället.

Det går lätt att pendla från Örsundsbro, men också till orten.

Artikelbild

| Lena och Pehr Tham och Margareta och Anders Neld har besökt Salnecke slottscafé efter en weekend på hotellet Friiberghs.

Stina Sundnäs och Nellie Östman från Enköping jobbar på ett av de utflyktsmål som lockar tusentals besökare varje år, även om en vanlig dag förstås inte går att jämföra med en dag när det släpps muggar med nytt Muminmotiv.

Vi talar förstås om Iittalas outletbutik.

– Vi har öppet alla dagar på året utom tre. Söndagarna är en av våra bästa försäljningsdagar, säger Stina Sundnäs, biträdande butikschef.

Även heminredningsbutiken Var Dags Rum vägg i vägg, är ett utflyktsmål som lockar fler än folk från bygden.

– Vi har väldigt bra draghjälp av grannen här inne, medger Magdalena Rung, som delar sin arbetstid mellan butiken inne på Karlavägen i Stockholm och den i Örsundsbro.

– Vi har många kunder från Järfälla, Bro, Kungsängen och Uppsala. Jag brukar ofta fråga var de kommer i från.

Då ringer telefonen och ett glatt samtal senare säger hon:

– Det var en kund som nyss var inne och tittade på ett sådant där skinn som ligger på golvet därborta. Han tipsade om ett likadant i en annan butik, vad kul att han ringde, skrattar hon.

Utanför Salnecke slottscafé beundrar två par från Enebyberg respektive Djursholm, Lena och Pehr Tham och Margareta och Anders Neld, utsikten över dalen.

– Vi har varit på en weekend på Friibergh och nu åker vi runt och tittar lite. Vilken fin bygd! Har du fler tips på platser vi kan besöka, undrar de.

Självklart. I reportageserien "Koll på kransorten" hittar du några av pärlorna.

LÄS MER: Största kransorten är växande och välmående