– Här i Enköping märks det ingen större skillnad, säger Andreas Åker. Han är F&B Manager på Hotell Park Astorias restaurang.

­– På buffén som vi har brukar folk ta mycket av den tunga maten, som kött. Vi försöker aktivt styra gästerna så det gröna kommer först och sen proteinet, säger kökschefen Robert Edman.

När Jordbruksverket summerade svenskarnas köttkonsumtion under 2017 hade den minskat för första gången på 27 år. Den minskade med 2,6 procent, vilket motsvarar 2,2 kg kött. Enligt Andreas Åker och Robert Edman vill många av hotellets matgäster ofta ha husmanskost och mat innehållande mycket kött. Även om de inte har sett någon minskad efterfrågan har de märkt av en annan trend.

Artikelbild

| På Café Samt är det allt fler som vill lära sig hur man tillagar grönsaker på ett bra sätt enligt Liv Starälv.

– Gästerna har blivit mer medvetna. De vill inte bara lassa i sig billig biff från Brasilien eller kyckling från Thailand, säger Robert Edman.

Fler gäster frågar efter svenskt kött, vilket enligt jordbruksverket är något som efterfrågas i hela landet. Även på Bistro Bombance i Enköping har man märkt av det.

– I början när vi öppnade, för snart nio år sedan, frågade en del. Nu är det regelbundet att gäster frågar var ifrån köttet kommer och om det är närproducerat, säger krögaren Johan Beckman.

Han håller med om att matgästerna i Enköping inte märkvärt har minskat på köttet.

Artikelbild

| Enligt Johan Beckman är det vanligt att matgäster vill ha svenskt kött.

– Det är en trend som än så länge är mer av ett storstadsfenomen, men det kommer nog långsamt slå igenom.

På Café Samt har man riktat in sig på vegetarisk mat. Lia Starälv, som är en av grundarna till caféet, har märkt att det är allt fler yngre gäster som efterfrågar mer gröna alternativ.

Artikelbild

– Det sjunker i åldrarna, vi har fler unga som kommer hit än vad det gjorde för fem år sedan. Folk som inte brukar äta grönsaker som vågar prova och testa på.

Enligt henne är det även fler som vill lära sig och få mer kunskap om hur man tillagar olika grönsaker på bästa sätt.

– De flesta har inte tänket, vad gör man egentligen med en kålrot eller palsternacka?

På måndagar och tisdagar är det endast vegetariskt på lunchen. Annars har Café Samt en kötträtt på menyn, men Lia Starälv understryker att de inte är någon köttrestaurang.

– Vi har det för att alla människor ska kunna gå ut och äta tillsammans.

Varför folk generellt sett äter mindre kött tror hon främst beror på miljön.

–  Man vill inte äta kött som påverkar naturen negativt, och många har insett att den storskaliga köttindustrin förstör planeten. Allt fler väljer svenskt kött, vilket är dyrt och ska vara dyrt. Men det gör då att fler börjar vilja ha grönsaker som bas istället.