Det gäller nya besiktningsregler för A-traktorer, tidigare har inte ägarna behövt besiktiga dem. Nu ska alla A-traktorer i Sverige vara godkända innan 20 maj, annars får de körförbud.

I Enköping finns tre olika bilprovningar. På Opus Bilprovning har de besiktigat sex till åtta stycken A-traktorer under den senaste en och halv månaden och Carspect i Enköping har inte fått fram några siffror.

– I vårt upptagningsområde runt Enköping finns det 66 A-traktorer i trafik. 12 av dem är inte besiktigade, men 3 av dem har bokat tid hos oss innan 20 maj, säger Tord Fornander, vice president och opperations manager, Opus Bilprovning.

Artikelbild

| Enligt Transportstyrelsen har ungeäfr 40 procent av Sveriges A-traktorer besiktats.

Är alla de besiktigade godkända?

– Det behöver de inte vara. Men besiktningen ska ha skett under de senaste två åren, det är giltighetstiden för A traktorer. Besiktningarna kan också ha skett i samband med polisinspektion, säger Tord Fornander.

Inte heller Transportstyrelsen har exakta siffror på hur många godkända A-traktorer som kör runt i Enköping.

– Vi vet tyvärr inte det. Men många A-traktorer i Sverige riskerar att inte bli godkända, de kan vara i dåligt skick eller ha flera chassinummer. Men det finns förstås de traktorer som är utmärkt omhändertagna, säger Hans Cassepierre, regelinformatör på Transportstyrelsen.

LÄS MER: Rasmus har fått sin A-traktor godkänd

På Bilprovningen i Enköping har man inte fått in en enda A-traktor.

– Vi har ingen inbokad till 19 maj. Förra året var senast jag besiktade en och det var för att polisen hade tagit den, säger Robin Åhlén, besiktningstekniker.

Varför tror du att ingen hittills har kommit in?

– Det kan vara så att de håller på att fixa med sitt fordon in i det sista, generellt kan traktorerna vara i dåligt skick. Man har ju inte behövt besiktiga dem förut, säger Robin Åhlén.

Mats Hellgren är förundersökningsledare vid Regionala trafiksektionen, Region mitt, och han välkomnar besiktningskraven.

– Många poliser har velat se detta då det kommer att höja säkerheten i trafiken. De som kör med ej besiktigade A-traktorer efter 19 maj bötfälls på 1 500 kronor, säger han.

Kommer ni att fokusera på A-traktorer nu?

– Det bestäms på den lokala nivån, säger Mats Hellgren.

Robin Åhlén på Bilprovningen uppmanar de som ännu inte besiktigat sina A-traktorer att komma in med dem.

– Man besiktigar av säkerhetsskäl, vi vill motverka olyckor och vi vet inte vilket skick traktorerna är i utan en besiktning, säger han.