Endast tre veckor efter att Uppsalaföretaget arrangerat det stora affärsmötet Uppsala business meeting, där bland andra Fredrik Reinfeldt talade, så försattes företaget i konkurs 7 mars.

– Uppsala är inte moget för den här typen av arrangemang. Företagen är inte beredda att betala så mycket som vi hade beräknat, säger Oskar Nylander, Crossmedia Groups vd och styrelseordförande.

Flera av dem som anlitades till Uppsala business meeting tycker att eventet borde ha ställts in då arrangörerna såg att det inte skulle bära sig ekonomiskt. Endast 125 personer betalade för sina biljetter. Budgeten låg på 1000 sålda biljetter.

– Jag förstår inte hur erfarna personer i branschen kan genomföra ett sådant här event då de ser att det inte kommer bära sig, säger Stefan Jonsson, vd på förmedlingsbyrån SAJ.

Han var den som bokade de populära talarna Lovisa ”Lofsan” Sandström och Thomas Ek.

– Vi är ett litet familjeföretag som har förmedlat föreläsare i 25 år. Vi tittar alltid på soliditeten i ett företag innan vi inleder samarbeten, säger Stefan Jonsson som innan han bestämde sig för att samverka även stämde träff med personerna bakom den nya eventbyrån för att kolla att de hade erfarenhet från branschen.

Trots att det finns pengar kvar i övriga bolag i Crossmedia Group så har Crossmedia Events samarbetspartners svårt att få ut sina arvoden.

Oskar Nylander hänvisar till konkursförvaltaren.

– Den frågan ligger hos advokaten nu och är tyvärr inget jag kan påverka.

Vad var det som hände?

– De hade en dålig försäljning av biljetter och inte tillräckligt många företagspartners. Samtidigt fick vi rådet att hålla ut, att de flesta brukar köpa biljett de sista dagarna inför sådana här event, säger Oskar Nylander.

Samtliga fyra personer som arbetade på Crossmedia Event är nu uppsagda.

– Hade vi haft större ekonomiska muskler hade vi försökt hålla ut i 2–3 år för att jobba in konceptet. Det är en stor sorg för alla när man hamnar i en sådan här svår situation som leder till uppsägningar, säger Oskar Nylander.