Så mycket har länsbornas ekonomi försämrats senaste åren

Köpkraften i Uppsala län har sjunkit de senaste åren. Länet ligger nu näst sämst till i landet.
– Jag handlar mindre ekologiskt och planerar inga resor, säger Malin Björnram, 39, en av dem som har märkt av att det har blivit mindre pengar kvar i plånboken.

"Just nu studerar min sambo samtidigt som jag är föräldraledig så då påverkar det så klart ekonomin. Jag köper alla kläder på second hand, kollar mer efter rabatter och köper inte lyxgrejer som färsk fisk och liknande", säger Knivstabon Malin Björnram, 39, här med sonen Mika.

"Just nu studerar min sambo samtidigt som jag är föräldraledig så då påverkar det så klart ekonomin. Jag köper alla kläder på second hand, kollar mer efter rabatter och köper inte lyxgrejer som färsk fisk och liknande", säger Knivstabon Malin Björnram, 39, här med sonen Mika.

Foto: Maria Lindblom

Familj2025-03-29 18:00

Under de senaste fem åren som mätts har köpkraften sjunkit i alla län, det vill säga när inkomsterna har räknats om i förhållande till 2023 års priser. 

Näst mest i landet har köpkraften minskat i Uppsala län. I storstadsnära kommuner som Knivsta har många nyblivna villaägare dessutom höga bostadslån att betala av.

– Inflationen har urholkat svenskarnas ekonomi på ett sätt som många kanske inte är medvetna om när de tittar på sina lönebesked, säger Olle Pettersson hos jämförelsesajten Finansvalp.se som har jämfört inkomstuppgifter från SCB och köpkraft i landets kommuner

Så Knivstabor kan ha ännu mindre i plånboken jämfört med tidigare?

– Ja, men sedan är lönerna i Knivsta lite högre också, säger Andreas Norinder, även han på Finansvalp.

Sett till alla landets 290 kommuner så har Knivsta en bottenplacering med plats 282 och är därmed sämst i länet. Här har köpkraften minskat med 6,83 procent. Även boende i Uppsala och Håbo har fått märkbart minskad köpkraft.

undefined
"Ja, jag har märkt att det har blivit mindre pengar att röra sig med. Tidigare brukade jag sätta in en viss summa varje månad. Nu sparar jag bara ibland", säger Knivstabon Pia Jonsson, 39, här med sonen Oliver.
undefined
Lars-Erik Vikström, 63, berättar att han inte har behövt spara på något. "Nej, jag har marginal. Jag är lyckligt lottad" säger Lars-Erik Vikström som tillsammans med Ing-Britt Björk lägger pengarna på resor, familjen och mat.
undefined
"Tonåringar är lite dyrare i drift än yngre barn, deras intressen kan ju kosta en hel del pengar och de äter mycket, så det märker jag att det går en hel del pengar till matkassan numera", säger Sylvia Fernandez, 45, Knivsta.

Någon som märkt av detta är Knivstabon Malin Björnram.

– Ja, speciellt under föräldraledigheten märks det extra tydligt när man inte har den inkomst som man är van vid. Jag köpte alltid ekologiska produkter tidigare. Nu tar jag det som är billigast.

Vad skulle du göra med mer pengar?

– Då kanske vi skulle åka bort eller hälsa på vänner eller familj längre bort. Planera lite Sverigesemester eller så, i stället för hemester.

undefined
På frågan önskar du dig något som du inte har råd med i dag, svarar Knivstabon Ylva Gerdås, 41: "Ja, ett hus vore bra!"
undefined
Pia Jonsson, 39, Knivsta. Enkät om köpkraften Knivsta
undefined
Malin Björnram, 39, i Knivsta med sonen Mika. Hon tycker att det märks att hon har mindre pengar i fickan.

En som inte har tänkt på att det blivit mindre i plånboken är Ylva Gerdås, 41, som redan handlar kläder på second hand med mera.

– Att jag snålar har nog mer att göra med att vi just nu har fem småbarn och inte så stora inkomster, då måste man tänka till innan man går ut och äter en dyr middag. Jag har inte så lyxiga vanor. Men är man van att exempelvis äta ute på lunchen, då förstår jag att det har blivit dyrare, säger hon.

I Uppsala län var inkomsterna 2023 högst i Knivsta. Först på fjärde plats kommer Uppsala kommun och lägst medianinkomst i länet har Hebyborna.

Känner du dig som Knivstabo rikare än andra?

– Nej, just nu jobbar jag bara 60 procent, då blir man inte jätterik. Jag känner mig varken fattig eller rik, men jag känner mig rik inuti. Det är viktigast, säger Ylva Gerdås.

FOTNOT: Undersökningen utgår från Statistiska centralbyråns statistik. Medianinkomsten är det värde som ligger i mitten. Som inkomst räknas lön, studiebidrag, ersättning från försäkringskassan, pension med mera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!