Sedan valet 2018 har det lagts förslag om slöjförbud i drygt var tionde kommun. Ofta röstas dessa motioner ner, men inte överallt. I M-ledda Staffanstorp står det numera inskrivet i kommunens integrationsplan att ”huvudduk på barn i förskola och grundskola upp till sjätte klass” inte accepteras. I samma dokument står det även att kommunen inte ska införa könsseparata badtider och könsseparat undervisning för elever, vilket är två utmärkta ställningstaganden. Men hur ska man hantera huvudduk på barn?

 

Slöjförbud för elever är inte tillåtet, slår Skolverket fast och lutar sig mot Europakonventionen, vår grundlag och diskrimineringslagstiftning. Ett enskilt slöjförbud vore knepigt alldeles oavsett.  

Om det är slöjan som symbol man vill komma åt är det en bättre idé att rikta ett förbud mot religiösa symboler generellt, som i Frankrike. På liknande sätt fick flygbolaget SAS grönt ljus till att ha en neutral klädpolicy – mot alla politiska och religiösa uttryck. Att endast rikta in sig på slöjan blir som att endast vilja förbjuda muslimska religiösa friskolor men inga andra. Det är inte konsekvent, och det blir utpekande.  

 

Därmed inte sagt att man ska sitta med armarna i kors. Det går inte att tala om "rätten att själv välja" när tvååriga förskolebarn täcks. När Göteborgs-Posten häromåret ringde runt till 40 kommunala förskolor i utsatta områden i Göteborg, Stockholm och Malmö visade det sig att många - fler än sex av tio - var beredda att kontrollera och tvinga på barnen slöja mot barnens vilja. I stället för att markera mot föräldrar som önskade kontroll var flera förskolor alltså beredda att medverka till förtrycket. Skolverket och andra myndigheter behöver ta dessa problem på allvar.

 

Men en bättre väg än slöjförbud vore att förskolor och skolor förbjuder och motarbetar hindrande klädsel. Det blir ett fysiskt hinder för förskolebarn, som ska leka fritt, om de kläs i otympliga plagg och hårt sittande tyg runt halsen. Det hindrar också skolflickor att röra sig obehindrat, lära sig cykla och simma, om de bär religiösa plagg vars själva syfte är att begränsa flickor. Om det sedan skulle vara den kristna sekten Plymouthbröderna som kräver att flickor ska bära långa kjolar, eller muslimska fundamentalister som gör det, spelar ingen roll. Skolan är till för barnen, inte föräldrarna. 

Svensk skola har inte tillräckligt stått upp för flickor som förtrycks. Men det finns bättre vägar än att förbjuda en enskild symbol.