Ny bild av käkarnas uppkomst

Våra och alla andra käkförsedda ryggradsdjurs käkben kan spåras ända tillbaka till pansarhajar som levde för över 400 miljoner år sedan.

Ger ny bild. En rekonstruktion av hur fisken Qilinyu såg ut innan den blev fossil för 423 miljoner år sedan. Qilinyu ger en ny bild av våra käkars uppkomst.

Ger ny bild. En rekonstruktion av hur fisken Qilinyu såg ut innan den blev fossil för 423 miljoner år sedan. Qilinyu ger en ny bild av våra käkars uppkomst.

Foto: Dinghua Yang

Forskning2016-10-20 20:00

Den slutsatsen drar forskare vid Uppsala universitet och kinesiska kolleger i en studie som publiceras i vetenskapstidskriften Science.

Pansarhajarna är en utdöd fiskgrupp som levde för mer än 400 miljoner år sedan under samma period som de första benfiskarna uppstod. Det är benfiskar som till slut gav upphov till de landlevande ryggradsdjuren, inklusive oss själva.

Länge har pansarhajarna utvecklingsmässigt ansetts stå långt ifrån benfiskarna. Därför har inte heller deras motsvarighet till käkar, som kallas gnathalplattor, ansetts ha någonting med våra käkar att göra.

– Våra fynd ger dock starkt stöd för att våra käkben har evolverat direkt från pansarhajarnas, säger professor Per Ahlberg vid institutionen för organismbiologi, Uppsala universitet.

Slutsatsen bygger främst på en undersökning av den fossila fisken Qiliyu, vars käkar är uppbyggda på ett sätt som enligt forskarna är nära nog perfekta mellanting mellan benfiskarnas och pansarhajarnas käkar.

Studien är den andra på mindre än en vecka som Uppsalagruppen publicerar i en ledande vetenskapstidskrift. I måndags visade de i lika välrenommerade tidskriften Nature att en 424 miljoner år gammal fossil fisk som hittats på Gotland tappade tänder på liknande sätt som vi förlorar våra mjölktänder.

En sammanfattning av studien kan läsas här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om