Hon är kritisk mot förskolan

I två år har Alex Hellqvist, tre och ett halvt år, gått i de tillfälliga förskolelokalerna i Vallskoga i Tierp. När en ny förskola är på plats är oklart.

Jenny Hellqvist är kritisk till kommunens planer när det gäller att bygga en ny förskola i Vallskoga. Hennes son som är 3,5 år har gått i de tillfälliga barackerna som utgör Vallskoga förskola i två år.

Jenny Hellqvist är kritisk till kommunens planer när det gäller att bygga en ny förskola i Vallskoga. Hennes son som är 3,5 år har gått i de tillfälliga barackerna som utgör Vallskoga förskola i två år.

Foto: Kjell Sjöberg

Förskola2019-04-21 10:00

– Jag tror inte att Alex kommer att få uppleva den nya förskolan. När den eventuellt står klar så har han redan börjat i grundskolan, säger Jenny Hellqvist som är Alexs mamma.

När det var dags för Alex att börja i förskolan för drygt två år sedan så önskade Jenny och sambon att Alex skulle få gå på Vallskoga då skolan har ett gott anseende, både när det gäller pedagogik och personal.

– Vi var då medvetna om att den gamla förskolan skulle rivas och det skulle bli en baracklösning under en övergångsperiod, men uppgiften vi fick då var att den nya förskolan skulle stå klar hösten 2018, säger Jenny Hellqvist.

Hon berättar att den nya förskola som skulle byggas varit ett stående ämne på samtliga föräldramöten de två senaste åren. Föräldrarna har även fått vara med och utforma lokalerna i den nya förskolan.

– Mycket har handlat om upphandlingar som inte börjat eller sådana som dragit ut på tiden, försenade byggstarter och nu senast att det inte skulle bli någon ny förskola och att baracklösningen även skulle gälla fortsättningsvis, förklarar hon.

I slutet av mars i år kom beskedet att bygget av ny förskola i Vallskoga skjuts på framtiden då Tierps kommun menar att den inte har råd med den nya hyran. Årshyran skulle ha landat på 4,7 miljoner kronor, vilket är 3 miljoner högre än vad kommunen betalar i dag för de lokaler där 120 barn går.

Då kommunen befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge med ett minusresultat på drygt 30 miljoner från 2018 som måste återställas, så är det politiska beskedet att befintliga lokaler ska användas till förskoleverksamheten i största möjliga mån.

Jenny Hellqvist menar att hela situationen med förändringar och uppskjutna byggplaner går ut över förskolebarnen och deras möjligheter att få en bra förskola.

– Jag kritiserar absolut inte personalen. De gör vad de kan med både de knappa resurser som råder samt utrymmena i barackerna. Det här är en kritik som riktar sig mot de som fattar besluten och hur man prioriterar.

Vilka problem handlar det om?

– I och med att lokalerna är ganska små så finns det inga möjligheter att ha en liten verkstad eller en pysselsal där barnen kan få jobba med lite större kreativa saker.

Hon förklarar också att familjen hamnat i en svår situation när det gäller förskolan.

– Vi valde Vallskoga på grund av att skolan har ett gott rykte. Nu kanske vi skulle vilja byta, men det är också svårt eftersom det är svårt att hitta förskoleplatser på andra håll i kommunen, förklarar Jenny Hellqvist.

kjell.sjoberg@unt.se

Lokalutredning

Både Tierps kommun och den externa konsulten Sweco utreder lokalbehoven för skolan och kommunen i övrigt för tillfället.

Sweco menar att antalet barn från 1 till 15 år kommer att öka från dagens 3 550 till 4 591 år 2037. Sweco föreslår även investeringar på en halv miljard kronor i skolan fram till 2037.

Parallellt med detta ska kommunen ta fram ett ekonomiskt sparkpaket på cirka 30 miljoner kronor. Det ska presenteras den 24 april.

Källor: Sweco, Tierps kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!