"Hade velat fortsätta gräva mer i det här"

Hans första säsong som huvudtränare slutade med en stabil elfteplats. Nu berättar Mirza Jelecak om säsongen, framtiden och sitt bästa taktiska drag.

Mirza Jelecak har precis slutfört sin första säsong som allsvensk huvudtränare.

Mirza Jelecak har precis slutfört sin första säsong som allsvensk huvudtränare.

Foto: TT/Arkiv

Fotboll2019-11-10 08:00

Kim Bergstrand har suttit i stolen de senaste sju åren. Efter säsongen 2019 är det dock Mirza Jelecak som sätter sig ner med UNT för att summera sin första säsong som huvudtränare för Sirius.

– Upp och ner absolut, men med ett gott slut och en höst där jag verkligen kände att vi tog steg och började sätta något. Jag pratade med någon spelare häromdagen och sade att det var synd att säsongen tog slut nu för man hade velat fortsätta att gräva mer i det här, men så är det, säger Jelecak på den stora frågan om hur han ser på säsongen.

Nöjd?

– Riktigt nöjd kan man inte vara som fotbollstränare, det finns alltid saker som man kan förbättra. En stabil säsong skulle jag vilja säga till slut. 

Jelecak lyfter fram truppens inställning. Av säsongens 30 matcher förlorade Sirius över hälften, 17 stycken, och släppte därtill in en hel del mål.

– Jag är glad och stolt, framför allt imponerad över hur spelarna har tacklat det för vi har ändå gått in i en säsong där vi spelat 30 matcher och förlorat majoriteten av dessa. Det är jobbigt för en grupp, för individer. Hur de har tacklat det, hur de har stått upp och tränat på ett fantastiskt bra sätt. Stor eloge till spelarna även under de tuffa perioderna då vi inte fick med oss så många poäng och släppte in lite för många mål. De hittade sätt att hitta ny energi, bli bättre och pusha varandra. Det visade sig under hösten när det kom fram.

Vad hade ni kunnat göra för att klättra några placeringar i tabellen?

– Man återkommer alltid till det, men vi hade behövt en större kontinuitet på spelarsidan och få alla friska. Det är en av nycklarna, sedan har det varit ett lag som har haft Kim och ”Tolle” under många säsonger och det blir lite förändringar när vi kom in. Det blir en liten omställning för spelarna vilket också tar lite tid. Jag tycker ändå att vi växte under hösten även om vi inte gjorde fantastiska resultat så tycker jag att spelet och prestationerna var klart stabilare. 

Kontinuitet var det. Trots att Sirius inte varit lika skadebenägna som tidigare säsonger så har ändå flera tongivande spelare saknats. Daniel Jarl missade hela våren, Stefano Vecchia stora delar av säsongen och det kanske mest kännbara: Robert Åhman Persson spelade bara säsongens tre första matcher innan en knäskada avslutade hans år.

– Han betyder en hel del i framför allt sitt sätt att vara och den fotbollsspelare han är, de erfarenheter han har. Hans ledarskap och egenskaper är något vi värderar högt så det var ett minus, säger Jelecak som hoppas att ”Råp” är åter lagom till uppstarten i januari.

En annan som dragits med skador, men ändå spelat är Sam Lundholm. Just nu överväger Lundholm en operation av sin skadade häl. 

– Jag tror att det har påverkat honom mer än vad vi tror eftersom han har fått hack i träningen hela tiden. Hade han haft mer kontinuitet i träningen hade han gjort en ännu bättre säsong. Det är synd, men han har verkligen bitit i och kämpat. 

Säsongen har, som Jelecak var inne på, varit både upp och ned för Sirius. Man inledde säsongen optimistiskt med två raka segrar och sedan en fin insats mot AIK på Nationalarenan trots förlust. Från Mirza Jelecak och Henrik Rydströms första match som huvudtränare och en bra bit in i våren var det en 3–4–3-uppställning som gällde. Drygt tio omgångar in i säsongen valde man dock att återgå till fyrbackslinje.

– Det finns en historik i Sirius av att spela fyrbackslinje där spelarna känner mer trygghet individuellt. Det gjorde sitt och då har vi fortsatt med det. 

Hur ska ni spela nästa säsong?

– Det beror på massa saker så klart, dels är en av de stora sakerna vilket spelarmaterial man har och förfogar över. Vi har gjort det bra under hösten med någon form av 4–3–3 eller vad man ska kalla det, kanske bygga vidare på det. Det kan vara en viktig del när vi utvärderar, vi får se och jag vet inte.

När Siriustränaren får frågan om han kan plocka ut ett taktiskt drag under säsongen som han är extra nöjd med tänker han först ett tag, men hittar relativt snabbt fram till en detalj som man kopierade från en av Hammarbys matcher som man tittade på.

– Vi lärde oss en del från en match som Hammarby spelade om hur vi skulle pressa. Vi gick över mer till den riktningen i vår förstapress och vår formation under hösten och den tycker jag har fungerat, inte perfekt för det finns förbättringspotential, men rätt bra.

Jelecak vill inte gå in på vilken match det handlar om, men det var Hammarbys motståndare som Sirius hämtade lite detaljer från.

– Vi såg att de gjorde så och fick bra bett på det. Vi har spelartyperna för att göra ett liknande jobb på ett liknande sätt och vi lärde oss något av det. Sedan var det inte så revolutionerande från det vi gjort tidigare, men en liten justering i vilka spelare som sätter förstapressen och hur vi förhåller oss till det. Den tycker vi har fungerat rätt bra. 

Just nu pågår en utvärdering av säsongen för Sirius del. Tidigare under veckan gick Jelecaks tränarkollega Henrik Rydström ut och sa att ”man inte bara ska fortsätta för att det finns kontrakt” utan att han vill han en ordentlig utvärdering, något som satte fart på spekulationerna.

– Klokt. Så är det alltid att vi måste utvärdera saker och se vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra. Vi håller på att göra den nu så vi får titta på det.

Tror du att ni tränar Sirius nästa år också tillsammans?

– Ja. 

Samtidigt ser Sirius över sitt truppbygge inför 2020, ett arbete som främst sportchefen Ola Andersson håller i. Exakt vad som ska in är inte helt klart, men en position vill i alla fall Jelecak med säkerhet förstärka.

– Vi känner väl ändå att vi skulle behöva få in en riktig forward till att börja med. Sedan är det några andra positioner beroende på om spelare blir kvar eller inte som vi då kanske måste ersätta eller spetsa till lite grann.

Säsongen 2019 talade ett tydligt språk. De lagen med bäst ekonomi i toppen och resten i botten.

Går det att utmana högre upp för Sirius?

– Den är svår för någonstans vet man att det finns en tydlig korrelation mellan ekonomiska resurser och framgång i fotboll. Helt klart tror vi att man kan göra mer med mindre resurser, men ska man på sikt närma sig de lagen så måste man växa ekonomiskt för att kunna fånga upp bättre spelare och växa som klubb. Det är den utmaningen som klubben har, säger Mirza Jelecak. 

Siriustränaren under den klassiska presskonfrensen med Malmös Uwe Rösler.
Siriustränaren under den klassiska presskonfrensen med Malmös Uwe Rösler.
Hela intervjun

Lyssna på hela intervjun med Mirza Jelecak i UNT:s podcast Are You Sirius? som finns på UNT.se samt på iTunes/Acast/Spotify. Där utvecklar Jelecak sina svar och berättar även om det första året tillsammans med Henrik Rydström, värvningsarbetet, sin syn på spelarutveckling och varför spelare som Jesper Arvidsson, Henry Offia och Abdul Razak varit utanför truppen och om de har någon framtid i klubben. Jelecak berättar även om årets målvaktssituation, Petter Hansson samt hyllar supportrarna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!