”One pot” fiskgryta med fänkål, tomat och saffran
4 port
Tid: 45 min
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 fänkål
1 msk tomatpuré
1 paket saffran (0,5 g)
2 dl torrt vitt vin
3 tärningar fiskbuljong
800 g krossade tomater
2 dl crème fraiche
2 dl vatten
300 g spaghetti
400 g MSC-märkt fisk, t.ex. torsk och lax
Salt och svartpeppar
Smör till stekning
Timjan till garnering
1. Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka chilin och strimla fänkålen.
2. Hetta upp smör i en stor gryta. Fräs lök, vitlök, chili och fänkål tills allt fått lite färg. Tillsätt tomatpuré och saffran och fräs vidare ett par minuter. Slå på vinet och låt det koka in till hälften. Tillsätt fond eller buljong, krossade tomater, crème fraiche och vatten. Låt allt koka upp och puttra i ca 10 min, smaka av med salt och peppar och tillsätt sedan spaghettin.
3. Skär fisken i större tärningar, salta och peppra. Koka tills pastan är mjuk, ca 10 min. När ca 2 minuter återstår tillsätt fisken. Späd eventuellt med mer vatten till önskad konsistens.
4. Servera grytan i djupa tallrikar och garnera med timjan.