Bagaren som går all-in utökar i Uppsala

Hon älskar tävlingar. Men Uppsalakonditorn, Frida Leijon har numera bytt ut SM, EM och VM mot att vara egen företagare och i höst kommer hon att utöka. Det liknar att tävla på många sätt.

Frida Leijon utökar och startar konditorifilial i centrum i slutet av augusti.

Frida Leijon utökar och startar konditorifilial i centrum i slutet av augusti.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Frida Leijon2018-07-15 14:00

– Jag tävlade nästan jämt mot min ett år äldre brorsa när jag var liten. Vi jämförde oss alltid med varandra, säger konditor Frida Leijon.

Nu är den tiden över. Brorsan är ingenjör och att jämföra sig med honom är svårt för Frida som är konditor. Som barn tävlade de ofta, i skridskoåkning och löpning men även inlines – Frida knep en bronsmedalj i junior SM 2009. Nu har hon inte ens tid att köra ett träningspass. Den som sett baktävlingar på tv och tror att bagarens yrke är glammigt och sockersött tror fel.

– Att rulla 20 kilo chokladbollar är inte bara mys, säger Frida Leijon.

Hennes arbetsdagar är många och långa, hon jobbar i snitt 10 till 14 timmar per dag, vardag som helg. I sommar siktar hon in sig på att ha en veckas semester.

– Jag är en rastlös person. Har svårt att ligga stilla på en strand, säger hon, som håller total koll på sin mobil under frågorna.

För nio år sedan intervjuade jag Frida, det var i början av hennes karriär som konditor. Hon hade just erövrat titlar som tvåa i bageri-SM och tvåa i lag-EM för unga bagare. Vi träffades då på Ekebyskolan, där hon varit elev och en av hennes lärare gick förbi och sa i förbifarten att Frida var den bästa elev han någonsin hade haft.

– Ha, ha. Han kanske såg att jag hade utvecklingspotential, säger hon.

Mycket har hänt sedan dess i Frida Leijons liv. Hon har tävlat på högsta konditornivå i världen. Nu är hon både konditor och egen företagare. Vi sitter i Leijon-konditoriet i Sala backe som hon öppnat ihop med sin sambo, Susanna Johansson, för knappt ett år sedan.

Det passar henne utmärkt. Frida är den som ansvarar för bakverken och Susanna, som dessutom är pilot och flygledare, sköter det administrativa. I slutet av augusti kommer de att öppna en filial i Svavagallerian, i delen som vetter mot Bangårdsgatan.

Att jobba ihop med sin sambo ser Frida som helt oproblematiskt, de har ju sina olika ansvarsområden.

– Det är det kreativa med bakningen som jag tycker är det bästa av allt. Jag är kreativt lagd och vill få utlopp för det, säger hon, som trots att hon sitter med ryggen mot kunderna, märker att en bakelsesort tagit slut och viskpratar till bagaren att det finns fler i kylen att plocka fram.

Men vad innebär kreativitet för en konditor? Bakverk har ju ofta en smarrig look och smak, men det nöjer sig inte Frida Leijon med. Hon vill vara nyskapande och då gäller att ha timing, vara aktuell och nästan kliva in i människors hjärnor för att lyckas producera bakverk som folk bara måste köpa.

När bandyfinalen kom tillbaka till Uppsala gjorde hon en orange bakelse. Ja, den såg faktiskt exakt ut som en bandyboll. I en silikonform hade hon gjutit av en bandyboll, och i formen bakade hon. Bakelsen var blank på ytan, glaserad, och subtilt syntes bandybollens karaktäristiska mönstring.

– Man måste vara spot-on för att tilltala kunderna, säger hon, som fyllde bandybollen med passionskräm, saltkola och kolamousse, så kallad dulce de leche mousse.

Sen blev det dags för fotbolls-VM och såklart ville Frida göra en specialbakelse då också. Men det var inte tal om att köra en repris.

– Jag ville göra något lite roligare än en fotboll. Den är inte särskilt fin i färgen, inte i formen heller faktiskt. Det skulle inte bli så kul. Då tänkte jag på hur nationalistiska vi brukar bli och ville göra en twist på det, säger Frida Leijon.

Hon skapade en blå-gul flaggbakelse i en fotbolls runda form. Inuti var den fylld av hallon, vinbär, jordgubbskräm, vaniljmousse och vaniljkola.

Den sålde bra tills Sveriges åkte ur VM. Sen tog hon bort den ur sortimentet.

År 2015 fick hon sitt drömuppdrag.

– När man får frågan att göra tårtor för 400 gäster på ett prinsbröllop, då säger man inte nej, säger Frida Leijon, som visste att miljontals människor skulle se tv-inslaget och att alla tittar på tårtan!

Hon var på möten hos kungafamiljen. Prins Carl Philip och prinsessan Sofia skulle ha femton tårtor på sitt bröllop. Fridas uppgift var att göra det som skulle synas mest, nämligen dekorationerna.

Under en månad skapade hon cirka 170 rosor av socker i samma färg som bröllopsbuketten. Varje ros tog ungefär 45 minuter att göra, och var dragen och blåst, en arbetsmetod som påminner om glasblåsarens.

– Jag var inte så nervös innan. Jag är ganska orädd men blev skakig sista dagen. Höll på att få hjärtproblem när vi skulle frakta allt och köra bilen på den knaggliga borggården. Rosorna var paketerade men vad skulle hänt om de hade gått sönder? frågar hon retoriskt.

En viss backup av rosor hade hon förstås. Frida Leijon är inte den som lämnar något åt slumpen. Nörd, säger hon själv. Hon går gärna all-in, och det är nog nyckeln bakom hennes framgångar. En annan nyckel är att hon inte har svårt att sova hur stressad hon än är.

– Jag ligger aldrig och grubblar över morgondagen utan tänker att problemet tar vi när det kommer, säger Frida.

Däremot kan det tänkas att hon står och panikbakar på nätterna, men det är inget hon rekommenderar.

– Det är ju en helt annan grej att jobba för sig själv och vara sitt eget varumärke, säger hon, som uppskattar friheten med att vara sin egen och att själv få bestämma.

Just nu är henne största utmaning att leva sig in i kundernas behov av bakverk. På semmeldagen räckte det med 2 500 semlor men på nationaldagen var hela sortimentet slut klockan två.

År 2016 utsågs hon till Årets konditor i Sverige. "Med stor kreativitet skapades bakverk på en nivå som sällan skådats", skrev juryn. Temat var musik och Frida gjorde pralinerna "Paus" och "Stop", en eclair som hette " Play", och så tårtan, "Shuffle" med en sockerskulptur i form av hörlurar på toppen.

– När jag fick veta temat, blev hörlurar det första som jag tänkte på. Jag lyssnar mycket med hörlurar, säger Frida.

Hon får idén att låta så enkel, men alla inser vi ju att steget är stort mellan att tänka en tanke och att omsätta den i ett bakverk.

När Frida tävlade med svenska konditorlandslaget skapade hon en meterhög sockerskulptur av en viking. Den gav laget en sjunde plats i VM.

– Inför en tävling är det sjukt mycket jobb. Och vi, konditorer, får jobba på som vanligt och träna på fritiden, medan kockar kan få sponsring och ägna sig åt sina förberedelser på heltid, säger Frida.

Varför gillar du att tävla?

– Det ger mig en push att prestera allt jag har. När tävlingen är målet blir det inte bara en vanlig dag på jobbet. Och på senare tid blir jag inte så arg längre om det går dåligt.

Kakor är enformiga

Namn: Frida Leijon.

Ålder: 32 år.

Familj: Flickvän Susanna Johansson. Mamma, pappa , syster och bror med familj.

Bor: Höganäs i Uppsala.

Yrke: Konditor, bagare.

Aktuell: Öppnar snart sitt andra konditori.

Fritid: Träna (om jag hinner), laga mat och köra mc.

Konditortävlingar: Tvåa i SM unga bagare, tvåa i EM unga bagare, 12:a i JVM för unga bagare, 3:a i EM och 7:a i VM med svenska konditorlandslaget, Etta i Årets konditor 2016, två i Årets konditor 2015.

Senast sett på bio: Kommer inte ihåg.

Äter gärna: Sushi.

Äter aldrig: Äter allt.

Bästa bakverk: Bullar.

Sämsta bakverk: Kakor (för att de är så enformigt att tillverka).

Om jag vann 2 miljoner kronor: så skulle jag anställa fler för att kunna jobba lite mindre.

Tittar på: Lyxfällan.

Lyssnar på: Mycket svensk musik såsom Petter, Laleh och Avicii mm.

Bästa tv-serie: —

Har gärna i lurarna: Svensk hip hopp.

Vad kan inte bli ett bakverk: Jag tror att allt kan förvandlas till ett bakverk.

Saknar: Tid och livskvalité med Susanna.

Bästa med sommaren: Härligt stämning bland folk, alla känns avslappnade.

Värsta med sommaren: Att det blir jäkligt varmt i ett bageri.

Favoritplagg: Bagarocken.

Bästa doft: Nybakta bullar.

Okänd talang: Duktig på att rita.

Känd talang: Kreativ konditor.

Förebild: Många kollegor i branschen.

Motto: Allting går, det är bara mer eller mindre jobbigt.

Har jobbat på: Ica Maxi bageri i Stenhagen, Hemsedal bakeri, Norge, Savoy konditori, Uppsala, Duvanders conditori i Kristianstad, Vetekatten, Operakällaren och Brunkeberg bageri i Stockholm, Fabian Flinks brödbod i Enköping, Fabrique Stenugnsbageri i Stocholm och London och Guntherska Hovkonditoriet, Uppsala.

Vem vinner fotbolls-VM? Kroatien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!