Hummersoppa på hemkokt fond

Alfred Hellberg, kökschef på Stationen.

Alfred Hellberg, kökschef på Stationen.

Alfred Hellberg, kökschef på Stationen.

Foto: Pär Fredin

Gästkocken2015-09-10 12:26

Jag älskar hummersoppa, speciellt nu är skaldjurssäsongen kommer och det börjar bli lite kyligt ute. Bäst blir den med lite nybakt bröd och en skiva lagrad prästost till. Eller som förrätt med nån halstrad pilgrimsmussla i botten.

Man kan tycka att det känns lite "gammaldags" med en gräddig soppa men det är något speciellt med "kungen av soppor" - hummersoppan. Och att det går att använda den som grund till mycket annat, såsom fiskgryta, fiskgratäng, pastasås eller som en god sås till fisk.

Hummersoppa (4-8 pers)

Ingredienser:

  • 1 liter hummerfond*
  • 5 dl vispgrädde
  • 3 msk cognac
  • 2 msk sherry
  • 1 dl vitt vin
  • 1 schalottenlök (finhackad)
  • 1/2 morot (finhackad)
  • 1 tsk tomatpuré
  • 3 timjankvistar
  • 1 1/2 tsk dill (grovhackad)
  • 1/2 tsk fänkålsfrön
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 msk smör
  • 1/2 tsk maizenamjöl (utrörd i 1 tsk mjölk)
  • 2 msk standardmjölk

Gör så här:

  • Fräs löken, moroten, tomatpurén och fänkålsfröna i smöret på medelvärme tills mjukt.
  • Tillsätt cognac, sherry och vitt vin och låt reducera till hälften.
  • Tillsätt hummerfond och vitpeppar och reducera till hälften igen.
  • Tillsätt till sist grädde, dill, timjan samt maizenamjöl och reducera en sista gång till önskad smak.
  • Smaka av med salt, nymald peppar och färskpressad citronjuice.
  • Sila soppen genom en chinois (finmaskig sil) och sedan genom en silduk.

Vid servering:

  • Koka upp soppan och tillsätt mjölken och skumma soppan med stavmixer.
  • Servera gärna med nybakat bröd.

* Hummerfond

Ingredienser:

  • 1 kg hummerskal
  • 1 liter vitt vin (torrt)
  • 2 liter vatten
  • 3 st schalottenlökar (skivade)
  • 3 st selleristjälkar (tärnade)
  • 2 morötter (slantade)
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk rapsolja
  • 2 lagerblad
  • 1/2 tsk dillfrön
  • 1/2 tsk fänkålsfrön
  • 5 timjankvistar
  • 1 vitlöksklyfta

Gör så här:

  • Krossa hummerskalen med en köttklubba alt. med undersidan av en kastrull mot skärbrädan under en kökshandduk.
  • Fräs lök, morot, selleri, tomatpuré, dillfrö, fänkålsfrö och hummerskalen i rapsoljan tills de är mjuka, de ska inte få färg.
  • Tillsätt vin och låt koka upp och reducera på svag värme i ca 5 minuter.
  • Tillsätt vatten, timjan och vitlök och låt koka upp.
  • Reducera på svag värme i 20 minuter och låt stå och dra i 30 minuter till.
  • Sila fonden och reducera sedan ytterligare tills 1 liter återstår.

Gästkocken

Alfred Hellberg

Ålder: 32 år.

Bor: Sundbyberg (Stockholm).

Gör: Kökschef på Stationen.

Favoritredskap i köket: Mr. Tanaka R2 Custom (mina knivar) eller kanske termometern. Men en bra termometer är det svårt att misslyckas.

Det bästa med Uppsala är: Det var här jag träffade Carolin (min sambo och mamma till min son).

Det gör jag helst en perfekt helg: Umgås med vänner, äter gott, leker med grabben.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om