I dag är Lillebil Bäck tillbaka på sin gamla avdelning på Gåvsta förskola öster om Uppsala. Det är strax efter lunch och en del av barnen sover fortfarande middag. Efter sjukskrivningen jobbar Lillebil Bäck halvtid och det fungerar bra. Jobbet känns roligt och meningsfullt och det var tillbaka hon ville under de år hon gick sjukskriven.
– Det var julen 2014 som jag inte orkade längre. Det sade bara stopp. Allt kom helt utan förvarning som jag uppfattade det då, berättar hon.
Lillebil Bäck drabbades av yrsel, fick skakningar i hela kroppen, värk, tunnelseende och panikattacker. Plötsligt vågade hon inte köra bil och tyckte det var jobbigt att vistas bland människor. Vårdcentralens läkare konstaterade att hon drabbats av utmattningssyndrom och hon blev sjukskriven.
– Så här efteråt förstår jag att jag hade haft allt för mycket att göra samtidigt under lång tid. Jag hade heltidsjobb och vi hade köpt ett äldre hus härute. Jag tvingades ta mycket ansvar för mina gamla föräldrar. Jag sjöng i kör, gick på gympa. Jag ville så mycket och förstod inte signalerna förrän det var för sent, berättar hon.
Sjukskrivningen som skulle vara en månad förlängdes till ett halvår. Under flera perioder försökte hon gå tillbaka till jobbet, men det fungerade inte. Så fort hon gjorde något fick hon hjärtklappning.
– Det visade sig att jag hade problem med hormonproduktionen i min sköldkörtel. Det tog nästan ett halvår att ställa in medicineringen. Efter det kände jag mig bättre, säger Lillebil Bäck.
Då slog Försäkringskassan till. Lillebils sjukpenning drogs in och hon hänvisades till Arbetsförmedlingen.
– De ansåg plötsligt att jag kunde jobba heltid. Jag sparkades ut, säger hon.
Samtidigt startade Uppsala kommuns projekt för att rehabilitera långtidssjukskrivna medarbetare och hon fick kontakt med projektledarna Kia Solid och Helena Aram. De tyckte att hon skulle prova att jobba deltid. Hon beviljades 80 procentig sjuklön och kunde gå tillbaka till sin gamla arbetsplats.
– Jag och min chef planerar för två veckor i taget och det fungerar bra. Målet är att jobba 75 procent. Jag har lärt mig att hantera stress och trötthet och vet att jag måste ta det lugnt i vardagen.
Det svåraste har varit att acceptera att inte kunna göra allt som andra kan, som att gå på konsert. Men hon vet att det går att komma tillbaka efter en svår sjukdom, och det är värt mycket.
Om du skulle ge ett tips till andra i samma situation, vad skulle det vara?
– Ta vara på tiden och all hjälp du kan få. Fly inte sorg och smärta, den hjälper till att läka dig. Viljan att leva kommer långsamt tillbaka. Jag är mer tillfreds med livet i dag än innan jag blev sjuk, säger Lillebil Bäck.